Annons

Hur stoppar vi våldet hos unga?

PODD | 10 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras våld hos barn och unga. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det våld som barn och unga i allt större utsträckning är del av.

Förra veckan hölls den så kallade Barnafridskonferensen. Regionpolischef Carin Götblad, med ansvar för polisen i Region Mitt, var en av föredragshållarna. Hon har låtit undersöka våldsbrott i hela riket där den misstänkta gärningsmannen är under 15 år. Den aktuella perioden är de senaste fyra åren, 2016–2019.

Resultaten visar en hårresande utveckling: Antal anmälda våldsbrott där minst en person under 15 år registrerats som misstänkt har ökat med 35 procent till 9 258 för 2019. Antal personer under 15 år som har registrerats som misstänkt för våldsbrott har ökat med 40 procent till 6 909. På fyra år.

Aftonbladet idag: “De unga rånarna tvingade ner sitt offer på marken och urinerade på honom. Samtidigt som de sparkade och slog – och filmade alltihopa. – De garvar och säger jävla vidriga svenne, din horunge, berättar den 18-åring som blev utsatt.”

Mängden barn och unga som utsätts för våld, men också är förövare, ökar. Och varje vecka kommer i rapporteringen exempel på att det tycks bli råare, nya gränser överträds. Varför, och vad gör vi? Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med Johan Oljekvist, vd för Fryshuset, och Jan Jönsson från Liberalerna som är socialborgarråd i Stockholms stad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons