X
Annons
X
Krönika

Mikael Mölstad: Hur snabbt tar du till dig vinnyheter?

Vilken vintyp är du? Nej, jag menar inte om du är en stram cabernet eller en söt riesling. Detta handlar om typologi, det vill säga vilken sorts människa du är när det gäller att välja vin. För egen del får jag ofta frågan om detta men har svårt att bestämma mig. Jag vill ju vara först på det nya. Samtidigt gillar jag att vara sist på det gamla.

De flesta analyser som görs kring vin handlar om våra alkoholvanor generellt. Hur dricker vi? Varför dricker vi? Två typer av ytterligheter dyker då upp: Njutare och Drickare. För Njutarna (en av åtta svenskar) är vin en njutning och smakupplevelse. Njutarna gillar mat och vin – i synnerhet som kunskapen är bra för det sociala livet. För motsatsen Drickarna (var femte svensk) är alkohol ett redskap för att döva något – att fylla ett tomrum i tillvaron. Övriga grupper har en mer okomplicerad relation till vin. Det vill säga det är inget som skapar problem. Inte heller är det något man älskar att prata om på varje middag.

Men nu ska det istället handla om hur du tar till dig nyheter i vinets värld. Då väljer jag en etablerad typologi som delar in oss i fem människotyper. Detta beroende på hur vi tar till oss tekniska landvinningar. Överst står de som har hundra koll på allt nytt från första sekunden. Längst ner finns de som struntar totalt i alla nymodigheter. På svenska brukar man kalla de fem grupperna trendsättare (innovators), snabba följare (early adopters), tidig majoritet (early majority), sen majoritet (late majority) och sist: eftersläntrare (laggards).

Annons
X

Trendsättarna i vinvärlden är de som blir alldeles till sig av orange viner och kastar sig över ett vin gjort på en antik druva från en obskyr ö i Medelhavet. I min vinvärld vimlar det av dessa typer (i verkligheten är de bara några procent av befolkningen). Själv jobbar jag hårt på att hänga med – det är ju där framtiden kan visa sig. Annars känner jag mig mest som en snabb följare. Jag avvaktar ett tag innan jag helt omfamnar det senaste nya. Bland dessa snabba följare finns opinionsbildarna – alla de som vill berätta för världen om nya vinupptäckter. Det är då du läser texter från mig om torra viner från Madeira – eller bubblande viner från Limoux i Languedoc.

Överst står de som har hundra koll på allt nytt från första sekunden. Längst ner finns de som totalt struntar i alla nymodigheter.

Är du en del av den tidiga majoriteten är du fortfarande vinintresserad – men vinet ligger inte i topp bland dina intressen. Du tillhör ändå den hälft av befolkningen som ligger före. Din nyfikenhet gör att du har viss koll. När trenden börjar bli mer allmän är du beredd att slå till. Tillhör du däremot den sena majoriteten är du skeptisk mot alla trender. Det säkra går före det osäkra. Till slut är du ändå en av dem som ändrar dig. Men först efter att de flesta vänner och bekanta gör samma sak. Slutligen: eftersläntrarna. Det är alla de som tycker att nya viner är helt ointressanta. Vad var det för fel på Vino Tinto – eller Moselblümchen?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För egen del är jag nöjd med att vara tidig följare. Men ibland känner jag mig som en eftersläntrare. Nog var många bordeauxviner bättre förr med mer nyanserad smak och lägre alkoholhalt? Vilken grupp tillhör du i vinets värld?

  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X