Mat & dryck

Hur smakar egentligen ett världsbröd?

Kan en dator räkna ut perfekta recept på bröd? Ja, menar Ankarsrum Kitchen och Sébastien Boudet, som nu släpper receptet på vad de kallar ”världens bröd”. Receptet har tagits fram genom att algoritmer bearbetat de vanligaste ingredienserna och attributen i brödrecept världen över. Resultatet blev en källkod som sedan bearbetades av stjärnbagaren Sébastien Boudet, känd från Dessertmästarna.

Sébastien, hur smakar världens bröd?

Annons

– Fantastiskt gott. Processen att ta fram brödet var spännande, det var utmanande att få så många ingredienser att fungera ihop. Brödet är platt och saftigt, med väldigt god och smakrik skorpa.

Vad ligger bakom den goda smaken?

– Tid. Bröd är som vin och ost; det blir inte klart på en sekund. Man måste låta smakerna utveckla sig, och det gör man bäst genom att låta det jäsa länge.

Hur skiljer sig svensk brödkultur från fransk?

– Från början var nordiskt bröd väldigt näringsrikt; mycket frön och fullkorn. I Frankrike är brödet lättare och luftigare. Detta beror på klimatet… i Sverige bakades bröd som skulle vara mättande och hålla länge. I Frankrike kunde man baka när som helst, eftersom det är varmare under större delar av året.

Vilken är nästa stora brödtrend i Sverige?

– Jag tror att vi kommer att vända oss mer mot hur det var förr, mycket frön och fullkorn och mättande bröd. Dessutom tror jag att vi kommer bli mer medvetna om vad vi köper för ingredienser och mer noga med att det ska vara ekologiskt och närodlat. Fokus på bröd som är nordiskt och naturligt.

Vad tycker du innerst inne om svensk brödkultur?

– Jag gillar svenskt bröd. Eller, jag gillar ju allt bröd egentligen. Bröd är som människor; olika. Jag uppskattar det mesta så länge det är välgjort. Alltså; kom inte till mig med lingongrova och tro att jag ska respektera den sortens bröd.

Till Toppen