Annons

Hur skulle en rödgrön regering ha reagerat på Nordkoreas militära angrepp?

60 till 70 hus står i brand sedan en sydkoreansk ö träffats av nordkoreanska granater, rapporterade tv-bolaget YTN.
60 till 70 hus står i brand sedan en sydkoreansk ö träffats av nordkoreanska granater, rapporterade tv-bolaget YTN. Foto: YONHAP/AP
Publicerad

Efter Nordkoreas raketangrepp mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong har världens blickar återigen riktats mot den koreanska halvön. Vi vet i nuläget inte om det är en isolerad incident eller om vi kan räkna med ytterligare våldsutveckling. Flera internationella aktörer, som Kina, USA och FN, försöker nu med alla medel lugna ner situationen.

Samtidigt är den nordkoreanska diktaturen mycket oberäknelig. Diplomatin spelar här en viktig roll men man kan med fog anta att det faktiskt är den militära närvaro i form av amerikanska militärbaser och övrig militärarsenal som hindrar Nordkoreas diktator Kim Jong Il från att göra verklighet av att sina tankar på ”ena” den koreanska halvön med vapenmakt. Sveriges roll i denna akuta situation är att genom FN verka för en fredlig lösning kommer till stånd och att de nedlagda kärnvapensamtalen ska återupptas. Utrikesminister Carl Bildt har här varit tydlig i sin stora oro över den uppkomna situationen.

Annons
Annons
Annons
Annons