Annons

Thomas Steinfeld:Hur ska vi klara oss utan alla kor?

Idag lever mer än en miljard nötkreatur på jorden.
Idag lever mer än en miljard nötkreatur på jorden. Foto: TT

Drömmen om att producera kostnadseffektivt och välsmakande kött på syntetisk väg blir alltmer realistisk. En ny studie sammanfattar de närmast oöverblickbara globala konsekvenserna av en avvecklad djurindustri.

Under strecket
Publicerad

Tidigare i höst publicerade den kaliforniska tankesmedjan Rethinkx en studie om djurhållningens framtid, ”Rethinking food and agriculture”. Om tio år, påstås det i denna skrift, kommer syntetiseringen av kött och mejeriprodukter att ha kommit så långt att den amerikanska marknaden för köttfärs kommer att ha krympt till en tredjedel av dagens volymer. Marknaden för stek- och grytbitar (”tissue beef”) ska ha minskats med cirka 30 procent, den för mjölk med hela 90 procent. 

Denna utveckling, skriver man vidare, har redan börjat, och den kommer så småningom att fortsätta med foder för husdjur: dessa ställer inte lika höga krav på formen, smaken och konsistensen av sin mat som många människor gör, varför hund- och kattmat redan idag brukar tillverkas av kroppsdelar som ratas av andra konsumenter. Sedan ska också människorna få del av den nya näringen, i allt större omfång. I slutet av denna utveckling väntar en händelse som studiens författare kallar för ”the disruption of the cow” – kons omvälvning – varvid ”kon” enbart står som exempel inte bara för boskap, grisar, får och fjäderfä, utan också för fisk.

Annons
Annons
Annons