SvD Perfect Guide

Hur ska man orka följa Trump utan att tappa förståndet?

Foto: Steve Earley / Polaris Images [downloaded]
Text: Hugo Rehnberg - 3 mars 2017
Annons

Inreseförbud för muslimer. Uppmaningar till skamgrepp. Utspel om att Sverige befinner sig i systemkollaps. Man hinner knappt hämta andan innan Donald Trump och hans administration skapar nya krigsrubriker.

Om Trumps intåg skett för något decennium sedan hade man suttit fastnaglad vid tv:n i några timmar varje kväll och skakat på huvudet. Men i de sociala mediernas tidevarv matas man med hans och parhästen Steve Bannons apokalyptiska världssyn minut för minut. Det är ett slags mental tortyr – och frågan är hur man ska lyckas genomleva fyra år av detta utan att bli galen.
Sajten Science of us har pratat med en mängd forskare och psykologer för att hitta en lösning.

Ett motgift – hävdar de – är att aktivt söka upp positiva nyheter. De fluffigaste feel good-reportagen om kattungar som räddas ur vattendrag fungerar inte, det behövs mer substans. Häromveckan brann en moské ner i Texas. Ledarna för stadens judiska församling reagerade genom att erbjuda muslimerna nyckeln till synagogan. Tills moskén hunnit byggas upp. Såna nyheter är inte bara temporärt upplyftande, de fungerar även som ett långvarigt vaccin mot känslan av hopplöshet.

Annons
Annons
Donald Trump lät avbilda sig själv på en oljemålning som han hängde i Florida-hemmet Mar-a-Lago.

Donald Trump lät avbilda sig själv på en oljemålning som han hängde i Florida-hemmet Mar-a-Lago.

Det är ett slags mental tortyr – frågan är hur man ska genomleva fyra år av detta utan att bli galen.

Råd nummer två: koppla bort alla sociala medier med jämna mellanrum. Något som är betydligt lättare i teorin än i praktiken. Det som var tänkt att bli några minuters nyhetsuppdatering förvandlas inte sällan till en timme. Lajkknapparnas inneboende dopaminbelöningar förvandlar den bästa till en hålögd klickzombie. Ett tips är att skapa olika belöningssystem. Precis som vid bantning. Lyckas man hålla diet i en vecka får man äta en ugnsvarm syltmunk. Kan man hålla sig Facebook-fri i 48 timmar ger man sig själv, exempelvis, en riktigt bra flaska rödpang.

Donald Trump lät avbilda sig själv på en oljemålning som han hängde i Florida-hemmet Mar-a-Lago.

Det tredje tipset är att sätta dina tankar på pränt. Det är bevisat att skrivande har en välgörande inverkan på själen. I just detta fall ordinerar psykologer att man skriver ett brev till presidenten. Förklara på vilka sätt du inte delar hans världssyn. Gärna med konkreta exempel. Metoden hjälper dig att sortera tankarna, intellektet tar kontroll över känslorna vilket har en ångestdämpande effekt. Strunta i att lägga brevet på lådan.

Om inget av ovanstående knep hjälper, återstår bara en jättelik kopp grönt te och några timmars meditation.

Lycka till.

Annons