Annons

Alla kan döHur ska man leva och dö i en postreligiös kultur?

Serietecknare och bildkonstnärer Nina Hemmingsson och  Anna Lindman, journalist och programledare, har gjort en reportage- och samtalsbok om döden.
Serietecknare och bildkonstnärer Nina Hemmingsson och Anna Lindman, journalist och programledare, har gjort en reportage- och samtalsbok om döden. Foto: Kaunitz-Olsson

Ingen kommer levande ut ur livet. För vissa leder det till dödsångest medan andra finner inre frid i ett faktum vi ändå inte rår på. I ”Alla kan dö” samtalar Hemmingson och Lindman om konsten att dö.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Tecknaren och illustratören Nina Hemmingson har dödsångest. Det är hon knappast ensam om. Det mänskliga släktet lever ju med den märkliga insikt som besparats djuren, nämligen den om att vi en dag ska dö. När min lillebror var i fyraårsåldern konfronterades han med detta faktum för första gången, och reagerade med ett stort skratt. ”Har du hört vad knäppt mamma!” sade han, ”de säger att man dör när man blir gammal!” Jag har ofta tänkt att min brors reaktion inte bara var fullt naturlig, utan även satte fingret på något viktigt i den mänskliga naturen. Döden framstår som absurd för oss.  I Predikaren står det om Gud: ”evigheten har han lagt i människornas hjärtan”, och det är sant vare sig man är troende eller ej. Ändå undviker vi helst att prata om den väg vi ska vandra. Men nu har dessa frågor blivit reportage- och samtalsbok, ett samarbete mellan Hemmingson och journalisten Anna Lindman, sistnämnda har tidigare varit programledare för SVT:s ”Existens”. Tillsammans möter de människor som vet att de snart ska dö.

Människorna som Hemmingson och Lindman träffar hanterar sin förestående död på olika sätt. Carina är lugn och harmonisk. Hon har haft vad hon beskriver som ett gudsmöte, och hon tycker att cancern gett hennes liv en mening. Det här blev hennes livsöde som hon är nöjd med. David är pessimistisk, eller kanske realistisk: han vet hur det kommer att sluta. Här finns ingen sentimentalitet eller försök att utvinna mening ur lidandet: ”Jag har helt enkelt dragit en nitlott i mutationslotteriet.” Samtidigt är David nykär och har inlett en relation med en kvinna som inte är rädd för att investera tid i honom – trots att han kommer försvinna. 

Annons
Annons
Annons