Annons

Hur ska kvinnorna få verklig makt i Socialdemokraterna?

Ännu en man tar nu över rollen som partiledare för Socialdemokraterna. Även om han nu kommer att göra ett utmärkt arbete försvinner kvinnorna bakom gardinen. Hur åstadkommer vi jämställdhet inom socialdemokratin där kvinnor har verklig makt? undrar fyra S-kvinnor som vill se mer föryngring och större politiskt mod i förnyelsen.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokratin har under de senaste hundra åren haft många starka kvinnor. Kata Dalström, Elin Lindley och Ruth Gustafson kämpade för åtta timmars arbetsdag och för kvinnors rösträtt. Ändå är dessa namn okända för gemene man.

Hur kommer det sig att de flesta inte hört talas om dessa kvinnor som arbetade hårt för socialdemokatins grundläggande värden såsom jämställdhet och mänskliga rättigheter? En av dagens starka kvinnor, Veronica Palm, har sagt att ”makt förknippas med män”. Därför har vi hört talas om Hjalmar Branting och Tage Erlander men inte om Ruth Gustafson som reste landet runt och agiterade för att kvinnor skulle få sina rättigheter på arbetsplatserna, genom skapandet av fackföreningsrörelsen, och för kvinnors rätt att rösta.

Annons
Annons
Annons