Annons

”Hur ska cancervården betalas på sikt?”

Till år 2030 beräknas cancervården kosta svindlande 78 miljarder kronor per år – dubbelt så mycket som idag. I en ny rapport som politiker har tagit fram diskuteras läget, men utan att man tar tag i frågan: vem ska betala? Det skriver Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer.

Under strecket
Publicerad

Katarina Johansson

Foto: Emelie Nygren BonnierBild 1 av 1

I en ny forskningssammanställning framtagen av riksdagens socialutskott konstateras att hälften av de som är unga i dag kommer att drabbas av cancer. I Sverige ska alla ha tillgång till bästa tillgängliga vård och behandling. Detta oavsett var vi bor, vilket kön vi har, hur mycket pengar vi har eller hur kunniga vi själva är på sjukvårdsområdet. Alla med erfarenhet av svensk sjukvård vet att detta inte fungerar i dag och frågan är nu hur riksdagspartierna ska säkra en jämlik cancervård.

Utvecklingen på cancerområdet riskerar att snart sopa undan denna princip. För trots att politiker, sjukvård, forskare och läkemedelsföretag är överens om att framtidens cancervård kommer att kosta nästan dubbelt så mycket som i dag, så finns det i dag ingen fruktbar diskussion om hur framtidens cancervård ska finansieras.

Annons
Annons
Annons