Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Karin Thunberg: ”Hur ser en FI-präglad politik ut i praktiken?”

KOLUMN

Det var sista chansen att EU-rösta och ut från vallokalen i Simrishamn kom en åldrad skånepåg som, spontant och frivilligt, berättade att han just röstat på Feministiskt initiativ. Med den optimistiska fortsättningen:

– Och nu, jäklar, ska det bli roligt!

Några timmar senare visade det sig att feminismen slagit en bro från Simrishamn ut i Europa. Utan en omväg via riksdagshuset i Stockholm; den prövningen återstår. En åldrad skånepåg kunde glädjas – liksom de återstående 5,3 procent som röstat på partiet. Nej, fel. Här på den skånska ostkusten nådde de upp till 7,8 procent. I Gladsax gläds Gudrun Schyman och Jacques Öhlund – och samlar sig inför nästa möte i kommunfullmäktige. Att det är just i Simrishamn som FI har fyra mandat är förstås ingen tillfällighet.

Annons
X

Nu cyklar jag runt i min egen sommarby, några strandängar bort från politikens hetluft. Här finns inte ens några övergivna, nedklottrade valaffischer. Utom den enda där Marita Ulvskog, fortfarande, ler hoppfullt. Men så togs den också innan Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna – förutom Miljöpartiet – blev de stora vinnarna, också bland dessa hus och gårdar.

**Frågan är hur en **FI-präglad kommunalpolitik ser ut i levande livet? Märks det någon skillnad när feminister är med och påverkar besluten? Jag frågar några män. De säger sig inte ha märkt någon skillnad. Men så verkar de inte heller ha dansat bland rosa ballonger eller lyssnat till nyhöjda kvinnoröster. En vågar till och med citera Piratens slitna skämt ”Små hönor skall inte värpa stora ägg, för då blir dom slarviga i rumpan.” Från och med i söndags lär ortens store författare vila tystare i sin grav, Gudrun Schyman har bättre tolkningsföreträde. Bredvid sig har hon en drös av främst kvinnor, som fått ny spänst i både steg och röst. Flera menar, absolut, att det politiska samtalet tog fart när FI stegade in i Simrishamns kommunhus.

– Temperaturen har höjts – samtidigt som politiken blivit mer lustfylld, säger konstnären jag möter i en Ica-kö.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon som fyller 90 nästa gång röstade inte alls. Det var för besvärligt att få färdtjänst till vallokalen. Och inte hade hon väl, i ärlighetens namn, lagt sin röst på FI heller, om hon nu kommit dit. Även om hon, efter 67 års äktenskap, insett orättvisan.

  – Jag gör allt hemma, min man ingenting. Men det är väl för sent att ändra – på både honom och mig.

  **Om det är något som **FI:s EU-seger visat är det väl att förändringar kan ske. Kamp och klarspråk kommer att prägla debatten fram till höstens riksdagsval – men också tydliggöra skillnaderna. Inte minst mellan kvinnor och män. Om FI fick kvinnoröster längs den skånska ostkusten blev mansdominerade SD ett av de största partierna i flera inlandssamhällen. Så djupnar sprickorna mellan orter – och människor.

  Politik handlar om människosyn. Nej, det var inte den åldrade skåningen som påminde utan en som EU-röstade för första gången. En annan manlig feminist.

  Karin Thunberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X