Annons
X
Annons
X

Hur ser du på valresultatet?

Stor framgång för Miljöpartiet. Bakslag för Moderaterna. Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ får platser i Bryssel, medan Piratpartiet får åka hem. Igår sade svenskarna sitt om vilka som ska representera landet i EU-parlamentet. Hur ser du på valresultatet? Förvånad? Glad? Besviken? Här är SvD-läsarnas reaktioner!

09:56 Carina Stensson:
Välkomna till dagens diskussion! Nu startar vi.

09:57 Björnen:
Tragiskt är ordet, att Sverige till över 40% röstade på sanna populistpartier som saknar kontakt med verkligheten. V, vars enda argument är hata företagare. FI, var argument går ut på att hata män. MP vars miljöpolitik saknar verklighetsanknytning. SD som ingen vill samarbeta med. Suck!

09:57 Henrik:
Det är uppenbart att svensk politik radikaliserats. Valets stora vinnare (SD, Fi, V och MP) är alla populistiska partier som erbjuder radikala, för att inte säga extrema, lösningar på dagens samhällsproblem. Var tog det resonerande förnuftet, sansen och balansen vägen?

Annons
X

09:57 Julia:
ÖVERLYCKLIG över framgångarna för SD; Dansk Folkeparti och Ukip. HURRA för europa, folket har valt mer självbestämmande!

09:59 Eufrat:
Att politiken nu allmänt polariseras är i princip bra. Det kan vitalisera demokratin. Synd bara att det sker med inkompetenta SD och verklighetsfientliga FI.

10:00 Christina:
Glad att MP gått framåt , allvarligt att SD gjort detsamma. Ruskiga tendenser i EU med högervindar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  10:01 Lennart:
  Undrar hur många av de som valde F! som också har läst F!:s program och inte bara dragits med i det stora opinionsstöd de har haft i media? Själv har jag läst det och är förskräckt, inte för att de har bakat in ordet feminism i varannan mening utan för att deras politik i övrigt är omöjlig. Jämställdhet är bra, men knappast i F!:s tappning.

  10:01 John Rignell:
  Det är lätt att vara vänster när pengarna kommer från höger!

  10:02 Per:
  Inrikespolitiskt hoppas jag att Moderaterna har gjort sitt för lång tid framöver. De har fört en populistisk & nyliberal politik som är mycket långt ifrån de ansvarsfulla ideal som jag som mer gammaldags ”allmänborgerlig” står för. Jag kommer faktiskt att byta sida (även) i Riksdagsvalet.

  10:02 Niels:
  Chockad är ordet - hur är det möjligt att F! kan få så många röstar med ett sådant fullständigt orealistiskt partiprogram

  10:02 Michael Pedersen:
  Moderaterna tappade röster till SD. Jag är en av dem, och är inte förvånad.

  10:02 Peter:
  Det mest förvånande är hur Sverigedemokraterna gick så bra i ett val deras väljare ofta inte bryr sig om att rösta i. Samt förvånad över Moderaternas extrema tapp. Mest positiv till Miljöpartiet de Gröna. Mest ledsen över att Folkpartiet Liberalerna inte gick bättre.

  10:05 B Forsberg:
  Nu ser vi resultatet av Reinfeldts fjäskande för Mp under de senaste 4 åren. Nu är det dags att gå emot Mp och visa hur deras politik när det gäller klimatet och de långsiktiga energifrågorna kommer att bli en katastrof för Sverige. T ex be dem visa konkret varifrån alla gröna jobb skall komma och hur de ser ut.

  10:05 Moder Theresa:
  SDs framryckning beror till stor del på motdemonstrationerna vi sett den senaste tiden. MPs framryckning beror på folks dåliga miljösamvete. Man orkar inte kolla var köttet kommer ifrån, man orkar inte sopsortera eller åka kollektivt - men rösta på MP är ju både gratis och enkelt. M går tillbaka helt enkelt för att FP, C och KD haft starkare affischnamn. De som röstar på S slentrianröstar. De som röstar på FI är gediget trötta på den tilltagande homofobin, grabbigheten och rasismen och gör det som ett statement. Blir en spännande svensk valrörelse...

  10:06 Daniel:
  Ett Kalle Anka-val. 40% valdeltagande, sedan röstas extremister från både vänster och höger in. Jag hoppas valet i höst kommer se annorlunda ut.

  10:07 Birgitta:
  Vänstersidans med Miljöpartiets framgång i spetsen förvånar verkligen. Deras anhängare måste vara personer utanför arbetsmarknaden eller studerande som ännu inte sett livets och samhällets behov och villkor. Nu får Öresundsbron göras om till gång- och cykelväg och Sverige alliera sig med Ryssland då inget annat land i EU har samma uppfattning. Miljö har alla partier på sin agenda så oförstånd måste vara orsaken.

  10:08 FnsDeklMRArt19:
  Underligt att en enhetlig journalistkår utmålar tex Mp och Fi som feministiska partier. De vill ju båda ha accept för flerpersonersäktenskap. Detta förtrycker redan idag hundratals miljoner i muslimska länder. Ändå utmålas de som feminister av media. Är inte detta helknäppt?

  10:09 Hans:
  Katastrof. Att extremistpartier som V, SD och Fi samlar runt var femte svensk väljare är skrämmande. Att väljarna inte prioriterar rätten till personlig integritet högre än så här skrämmer kanske ännu mer.

  10:09 Martin:
  Till viss del glad över att så många i Sverige har vett nog att rösta på partier som värnar om solidaritet och rättvisa. Fullständigt bedrövad över hur FN, UKIP och övriga högerextrema grupper har sånt massivt stöd. Winter is coming.

  10:11 Leif Karlsson:
  Ett mycket glädjande resultat för oss som är invandringskritiska och EU-kritiska. Att feministiskt initiativ fick ett mandat kommer nog att tas emot som ett utslag av svenskt skämtlynne. Kan säkert bli underhållande de närmaste åren.

  10:11 Thomas:
  Knappast förvånad. Glad att FI får en plats i Bryssel och hoppas dom skickar blommor till Suhonen och Greider. Sedan hoppas jag inte att de tar plats i riksdagen för det är ett extremt vänsterparti som exkluderar alla feminister till höger om (V). Att SD går framåt är knappast förvånande då ingen har förklarat eller frågat innevånarna i t ex Hörby, Örkelljunga eller Sjöbo vad ”det mångkulturella samhället” innebär som alla utom SD förespråkar.

  10:13 Roger:
  Vill bara understryka att SD är vare sig extremt eller rasistiskt som många tycks tro.

  10:13 Henrik:
  FP har förlorat det liberala initiativet, vilket jag tror är ett skäl till mp:s framgånger. För den som letar alternativ till de socialkonservativa populistiska partierna på högerkanten finns det idag lite att välja på.

  10:17 Alex:
  Jag tycker det är otroligt glädjande att en renodlad folkrörelse gör den största ökningen av alla. Att ett parti som SD ens kan komma upp i runt 9,8 % är otroligt med tanke på hur man konstant motverkas, dels i media men även i vissa delar av samhället. Med den stora andelen EU-skeptiska partier i EU-parlamentet kommer det bli en minst sagt intressant framtid. Vidare, vad kommer hända med FI? Kommer dom bli stämplade som dom extremister dom faktiskt är i resten av EU? Spännande tider!

  10:17 Gunnel:
  De som inte röstade i valet borde inte ha ha rätt att yttra sig om utfallet. Vad gjorde de för att påverka resultatet?

  10:17 Jag:
  Märklig att FRA och Ipred engagerade folk 2009 och skickade PP till Eu men NSA avslöjanden 2013 betydde inget 2014? Vad ska man tro?

  10:17 Carina Stensson:
  Trycket är mycket stort, många har starka åsikter om resultatet i EU-valet, och nu är det svårt att hinna ta emot alla. Vi försöker lyfta fram de som motiverar sina ståndpunkter!

  10:17 Erik:
  Moderaterna måste se sin förlust i EU-valet som en varning inför riksdagsvalet i september. En stor väljargrupp - pensionärerna- signalerar att de inte accepterar högre skatt på pensioner än på lön.

  10:19 Mathias:
  S gör det näst sämsta valet sedan den allmänna rösträttens införande. SD får nästan tvåsiffrigt och MP blir störst i Sthlms län, och vad ser vi? Många ledande sossar och vanliga medlemmar är nöjda..Sanslöst. När ska S lyssna på sina kärleksfulla kritiker?

  10:20 Karl:
  Synd att ingeritetsfrågor och massövervakning fick så lite uppmärksamhet. Och andra sidan Piratpartiet behövde kanske driva valkampanjen mer aktivt. Edward Snowdens offring var kanske till spillo. Övervakningen syns inte så tydligt och det är kanske därför lättare att acceptera det.

  10:20 liraren:
  Hade media granskat F! och Mp på samma sätt som andra partier hade de bägge inte nått dessa resultat. SD nådde detta resultat trots medias granskning. Kul att vänsterns beteende fick fler SD:are att rösta.

  10:21 Gustav:
  Det är riktigt skrämmande tendenser som ses ute i Europa och Sverige. Mer extrema åsikter och splittring. Vad kommer detta mynna ut i? Så ytterst självdestruktivt demokrati ofta är. Populism och rasism. Hoppas på en seriös och mångfaldig, solidarisk politik i framtiden, som tar sig an alla olika nivåer av samhället.

  10:21 katta:
  ”Lätt att vara vänster när pengarna kommer från annat håll” Så sant!!!!! M måste ta tydligt avstånd från Mp om de vill överleva vid nästa val! F! ger rubriker i utländsk press. Bara att hoppas att andra länder inte hittar på något lika dumt!

  10:28 Hd:
  Från ett Europa-perspektiv avviker Sveriges valresultat, med feministiska och gröna framgångar. Sverige framstår som ett politiskt korrekt land.

  10:28 Linda:
  Bra att F! kom in, en stark röst som tar upp allas lika värde och som går emot den manschauvinistiska ideologin på yttre högerkanten. Hat kommer inte lösa några problem, att skapa olikheter kommer inte gynna någon, det finns bara förlorare i högerpopulismens Europa.

  10:28 Marie Ericsson:
  För att förstå valresultatet måste man titta på hela valresultatet. Man ser då att situationen inte ändrats särskilt mycket. Precis som jag förutsåg är den blå gruppen med kristdemokraterna som ledande parti överlägset störst. Högerpolitiken fortsätter alltså i EU hur rött svenskarna än röstar. Ett gott skäl för att lämna unionen.

  10:30 Hans Engman:
  Det blev ett mycket intressant EU-val. Jag tror att det är viktigt att ha ett politiskt minne. Sverigedemokraternas kritik av EU-federalisterna är befogad. General de Gaulle som en gång räddade Frankrike - och kanske Europa - från krig genom att som president lösa Algeriet-frågan (Évian-freden 1962) - trots franska opinionen och trots vad franska armén ansåg. Han var också skeptisk till det EEC (EU) han fick ”ta över” då han blev Frankrikes president 1959. de Gaulle ansåg att vägen till framgång var att bygga ett ”fäderneländernas Europa” - dvs ett Europa där medlemsländerna behåller sin nationella identitet och sedan har en gemensam internationell samverkan därutöver. Federalisterna vill bygga en federation - de vill fortsätta satsa på överstatlighet och mer makt till Bryssel. Den politiken innebär att de nationella identiteterna riskerar att utplånas. Man bygger in motsättningar och konflikter i EU. L´Europe des patries - det är vägen till framgång för EU.

  10:31 Thomas T Johansson:
  Bra att de gröna går framåt, men oroande att de bruna får så många röster. Som jag ser det har ”Nya” Moderaterna starkt bidragit till detta, genom att försumma både miljön och rädda, fattiga människors behov.

  10:33 Henrik:
  Att SD driver en socialkonservativ politik som har till mål att generellt begränsa individers frihet har uppmärksammats för lite i valrörelsen. Främlingsfientligheten är bara en effekt av det. Det är inget enfrågeparti, målet är att individens frihet ska begränsas inom en rad områden, inte minst kulturens. Synd att så många gillar ofrihet.

  10:33 Thomas:
  Förstår inte varför (S) och (M) har fd toppolitiker som topkandidater. Lockar knappast nya väljare.

  10:35 Oscar:
  Den absolut ENDA anledningen till varför feministiskt initiativ har fått så höga resultat är för att medierna har gjort allt som står vid sin kraft för att lyfta upp de, samt gjort allt för att undvika att kritiskt granska de. Samt att F! är populära bland unga naiva förstagångsväljare från övre medelklassen.

  10:36 Fredrik:
  Moderaternas fall är Reinfeldt-effekten. Konsekvent avståndstagande från moderata värderingar, tillsammans med det osunda flirtandet med MP, får moderata kärnväljare att röra på sig

  10:36 Camilla:
  Jag tycker att det är synd att MP väljer att orientera sig mot vänster. Miljöpolitiken handlar ju framför allt om långsiktigt miljömässigt och ekonomiskt ansvarstagande. En symbios mellan de borgerliga och miljöpartiet tror jag hade kunnat leda till intressanta nya lösningar på miljöproblematiken kring dagens tillväxtfokus.

  10:39 Elisabeth:
  Grattis till SD:s toppen valresultat! SD är inga rasister, de har massor med invandrare från olika länder som röstar på dem. Allt verkar vara rasistiskt om någon har synpunkter på kostnader för flyktingpolitiken eller en viss religion som inte verkar för demokrati. Jag är en av dem som moderaterna tappat till SD. Tydligen fel att vara rädd om sitt eget land i Sverige, men övriga Europa har förstått att värna om sina länder och vill inte ha ett övverstatligt EU och betala för korrupta länder som förstört sin ekonomi.

  10:40 Michael:
  Man hade hoppats på att fokus skulle vara på de 27 miljoner arbetslösa som finns i Europa men så tyckte tydligen inte massorna. Med extremhögerns frammarsch känns ju det inte lika tryggt längre om man skall se EU som en garant för fred.

  10:40 Sissi E:
  De som kallar Feministiskt initiativ för extremister är bara rädda. Vad är ni rädda för? Männen har alltid dominerat politiken, nu när en klar feministisk röst växer tycks det bli mångas (i synnherhet mäns) största intresse att förlöjliga och förminska denna rörelse. Fi är en natulig reaktion på att kvinnor (och män) fått nog av dold rasism och sexism som existerar överallt. Det finns bara en ras, människan (homo sapiens), alla har vi lika värde. Detta tycks vara en främmande tanke för många i dagens Europa. Har vi inte lärt oss någonting av historien?

  10:41 Fredrik:
  Att extremvänstern nu stärks, sätter tryck på Löven. Både innehållsmässigt och om samarbetsfrågan.

  10:43 Mats Ståhl:
  Jag skäms över att vårt öppna och toleranta Sverige skickar två Sverigedemokrater till Bryssel. Å andra sidan skickar vi i övrigt ett antal människovänliga politiker. Moderaternas tapp kan förhoppningsvis bli en injektion för att göra bättre i höst.

  10:44 Anna:
  Högerextremister vinner framgångar i många europeiska länder. Men vi bör vara försiktiga med att sätta alla missnöjda människor i fack. Stefan Löfven håller brandtal om hur nedstämd han är över extremhögerns framgångar, över främlingsfientlighet, över att så många inte ser människors lika värde och antyder både rasism och i förlängningen nazism. Jag tror inte att han har rätt. Jag tror att de flesta som röstar på dessa partier är missnöjda med invandringspolitiken, med gettofiering, med ökad brottslighet, arbetslöshet och misslyckad integration. Jag tror också de flesta är överens om människors lika värde, att ytterst få är rasister och ännu färre nazister. Man är helt enkelt rädd för att de problem vi ser nu ska eskalera och bli ett hot mot det välstånd vi har byggt upp i Europa. Att missnöjet enbart finns bland högersympatisörer är nog också fel. Det är snarare vanliga arbetande människor som är oroliga för framtiden. Tar vi inte tag i och vågar debattera dessa frågor kan vi råka i verkliga problem i framtiden. Lyssna på folkets oro!

  10:45 Bengt:
  Bra att både SD och Fi kom in i EU-parlamentet. En mångfald av åsikter är en demokratisk fördel. Inget av dessa båda partier är så avskräckande som de ofta framställs. Och de brukar ”slipas till” ju större de blir och tvingas kompromissa med andra.

  10:46 Andreas:
  Fram till detta val har jag alltid röstat på M. Men inte nu längre. Att jobba i stället för att snylta - visst, jag är med på noterna. Men att sälja ut allt av värde i Sverige för att göda några några få superrika - nej tack. För övrigt är det dags att pensionera Gunnar Hökmark. Kompetent, ja, men tiden har sprungit ifrån honom.

  10:49 Erik:
  Nu måste de Nya Moderaterna bli ännu mer nya.

  10:49 Per:
  Katastrof för Sverige om detta resultat kommer få inflytande på riksdagsvalet.

  10:51 Fredrik:
  Vid förra riksdagsvalet, straffade Reinfeldt svenska folket för att de röstat fram SD. Vilka politiska beslut ska han nu ta för att återigen straffa folket för deras val?

  10:51 Ola:
  Piratpartiets misslyckande gör Sverigedemokraternas framfart extra skrämmande. Vad tror ni övervakningen får för följder när extrema högervindar blåser?

  10:54 Ben:
  Att FI får 1 och SD 2 mandat skakar inte europa. Ukip är ensamt större än hela den svenska representationen. Man bör ha lite perspektiv på den svenska valet.

  10:57 Roger:
  Radikalfeminister och landsbyggdens rädsla för framtiden lyser igenom. Ytterflankerna går framåt för att mittenriket har en blodlös bild av framtiden. Lyckas de inte presentera en idé om framtiden är det en knepig riksdag vi kommer att få. Kommer M och S att då tvingas i armarna på varandra?

  10:58 Carina Stensson:
  Några sista inlägg kommer med. Sedan kan ni gärna passa på att chatta med vår politiske kommentator Göran Eriksson!

  10:59 Lars:
  Undrar hur många av de som röstade på Fi som förstår att det är ett kommunistparti förutom de feministiska inslagen?

  10:59 Bengt Karlsson:
  Vilken storslagen fråga av SVD ”Vad tycker du?” Ja kära svenska medier om man ändå fick det, eller om man i en demokrati med yttrande frihet och åsiktsfrihet skulle få säga vad man tycker och dessutom få det tryckt i tidningen. Men detta är ju bara önsketänkande för många i Sverige 2014

  11:02 freddelasse:
  Anna 10.44 har kloka ord att säga! Så länge de etablerade partierna inte tar tag i massinvandringsfrågan, så växer oppositionen med stundtals ganska udda partier. Här krävs realpolitik och inte floskler!

  11:02 Jag:
  Ett misslyckande för hela EU-projektet när bara hälften av alla röstberättigade har röstat efter 20 år sedan vi blev medlemmar! Mao runt 3,5 miljoner svenskar som inte bryr sig vart medlemskapsavgiften tar vägen för om man verkligen brydde sig hade man sett till att kunna påverka! Så antingen ska vi lämna allt direkt eller se till att Bryssel bestämmer precis allt över oss!

  11:05 Carina Stensson:
  Tack för dagens diskussion! Vi återkommer på vardagar, oftast klockan 10, med ett nyhetsaktuellt ämne. Följ oss på Twitter, Facebook och www.svd.se/opinion.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X