Annons
X
Annons
X

Hur ser du på att rot-avdraget sänks?

Regeringen föreslår att rot-avdraget sänks från nuvarande 50 procent till 30 procent. Det ska bland annat bidra till att subventionera ökat byggande.

Hur ser du på sänkningen? Kommer du att ändra dina renoveringsplaner? Ökar risken för svartjobb? Så svarade läsarna.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

15:02 Carl-Johan Bilkenroth:
Hej och välkomna till dagens Brännpunkt Direkt om rut-avdraget.

15:02 Erik:
Ytterligare en fadäs av regeringen Löven. Först lova något och sedan svika. Vad de inte verkar förstå är att svartjobben kommer att öka igen. Därmed mister staten många sköna skattemiljoner.

15:02 David:
Idiotiskt! Under de senaste åren har vi lyckats göra hantverkarskrået vitt. Nu kommer oseriösa aktörer få ta plats igen. Enda jag kommer anlita på är el och vatten, resten gör jag själv eller pröjsat ur fickan.

Annons
X

15:03 Stig S:
Det talas om kostnader för ROT-avdrag, men ger det inga intäkter? Om avdraget minskar så kanske intäkterna minskar också ocd vad har man då vunnit?

15:03 Fredrik Andersson:
Att tro att reducerat ROT-avdrag ger ökade skatteintäkter totalt sett är inte realistiskt. Svartjobben kommer såklart att öka proportionerligt. Regeringen sysslar med symbolpolitik, pragmatismen lyser med sin frånvaro. MP-politik med andra ord.

15:05 Staffe:
Kommer börja göra all renovering på egen hand efter årsskiftet, hantverkare är dyra som attan, med halverat rot så är det bättre att göra jobbet själv.

15:06 Maria:
ROT-avdraget är orättvist, enbart ägare till egna hem eller bostadsrätter får avdraget. Det är inget annat än branchstöd, som har lett till höjda priser och mycket fusk.

15:06 Ingamaj Wallertz Olsson:
Öppnar för svarta jobb. Stödet riktas till en helt annan del av byggsektorn.

15:07 Petter Andersson:
Tråkigt att höra. Tror att det kommer försvinna arbetstillfällen i och med den här reformen.

15:11 Guest:
Jag kommer inte att anlita hantverkare ”vitt” i samma utsträckning som tidigare. Kommer inte ha råd helt enkelt. Man är alltid sig själv närmast.

15:12 Carl-Johan Bilkenroth:
Debatten är i full gång på twitter.

15:13 P-A:
Bedrövligt! ROT har varit en fantastisk reform för branschen och nu är man villig att släppa lös svartjobben på marknaden igen.

15:13 Pelle:
Som nybliven husägare är det en av de viktigaste frågorna för mig. Viktigare än tex skattepolitiken. Det här kommer innebära åtskilliga tusenlappar mer på minuskontot varje år för min del. Kommer rösta alliansen 2018!

15:15 Roland:
Vad menar regeringen med att man ska finansiera med ROT-avdrag? Det finns ingenting som säger att skattenintäkterna ökar pga av detta. Precis tvärtom lär nettot bli negativt. De här subventionerna är således helt ofinansierade tills motsatsen är bevisad.

15:16 Bosse:
Avdraget tas inte bort helt, det blir lite dyrare att renovera. Men å andra sidan är det bra att det satsas på att byggas mer med tanke på bostadsbristen som det tjatats om i flera år utan att något hänt.

15:19 Kjell Sundberg:
Helt klart blir det mindre jobb där jag bor. Det första folk frågar efter är rot-avdraget när ett jobb ska göras. Som jag ser det så har det gått att konkurrera med våra utländska vänner på andra sidan östersjön. Antar det är slut med det nu så det nog bara att packa ihop.

15:19 Åsa:
Det är självklart att alla som bor i hus och som vill kunna renovera blir besvikna om nuvarande regering försämrar rot-avdraget, det som händer är att de som behöver renovera gör det svart istället.

15:20 Anders:
ROT-avdraget är väl en något tveksam subvention till en viss näring - byggbranchen. En förmildrande omständighet skulle vara att den med stor sannolikhet har medfört en väsentlig minskning av svartjobben, vilket borde ha medfört större skatteintäkter (inkomstskatt, moms etc). Kanske de ökade skatteintäkterna motsvarar subventionerna? Regeringen vill istället subventionera byggandet av hyresrätter, vilket innebär att de som lyckas få en ny hyresrätt får sitt boende subventionerat av staten. Märkligt, om nu inte regeringen hoppas få trogna väljare bland det subventionerade hyresrättsinnehavarna!

15:23 Christopher:
Korkat! ROT-avdraget är en ren vist för de offentliga finanserna, det har visats i flera utredningar. Vad regeringen gör är att se till att de får MINDRE pengar att röra sig med och av dessa mindre pengar skall de sedan göra ”satsningar”. Dessutom kommer svartjobben att komma krypande tillbaka. Totalt galet på alla sätt!

15:24 Målarn i Tälje:
Har egen målarfirma med 5 anställda och kan säga direkt att det här kommer innebära att minst en av dem kommer att få gå till våren.

15:25 AA:
Rotavdraget tycks bara ha bidragit till att branschen blivit en djungel. Många lycksökare har gett sig in i den och fuskar genom att fiffla med uppgifter om arbetskostnaderna. Seriösa hantverksföretag riskerar att slås utsom det är nu. Jag vet detta av erfarenhet som konsumentvägledare.

15:26 Christer:
Helt klart påverkar det renoveringen av huset. Ska byta tak på vårat hus men nu får vi spara ett år till för att få ihop det.

15:27 Magnus E:
Håller just nu på med ROT-ombyggnad av vårt hus. Pratade med de två byggare som håller på. Bägge är sossar i själ och hjärta(tyvärr). De tycker detta är ett S-svek och kommer bara innebära mer stämpling och mer svarta jobb. Detta blir ingen besparing utan kommer i slutändan bara missgynna Sverige.

15:31 M:
Tyvärr är det främst hantverkare som tjänat på ROT. De har höjt priser och skyltar nu med priser minus ROT som lockvara. Om ROT avskaffas står kunder där med höjda priser för ingen kommer att sänka dem. Någonting är sjuk i en ekonomi där arbetande medelklass måste ta lån för att ha råd med hantverkare. 1940 kunde en lägre tjänsteman försörja sin familj ensam och hans fru hade råd att gå till sömmerska. De hade råd med att måttbeställa heminredning av en snickare. Idag räcker knappt ens två heltidsklöner för det.

15:31 Anders:
Är det så här man stimulerar tillväxt på ett bra sätt? Genom att sätta de med minst eftergymnasial utbildning på pottkanten? Var ska unga hantverkare ta vägen när företagen inte kommer ha råd att ha kvar dem för att folk börjar återgå till att anlita svart igen?

15:32 Carl-Johan Bilkenroth:
Några fler tweets om rot.

15:33 Krystyna Kalinowska:
Jag tycker att det är fel sätt att skaffa pengar till den svaga statsbudgeten. Det är klart att de ”vita” jobben försviner.

15:34 Sebbe:
Utmärkt att regeringen stävjar ROT-avdraget och gynnar bostadsbyggandet istället! ROT har blivit en skenande kostnad för samhället och innebär att många företag ökar arbetskostnaderna på pappret för att få så mycket avdrag som möjligt. ROT innebär på så sätt snarare en belastning för staten och är en vinst för skattebetalarna.

15:34 Moder Theresa:
Dålig idé. ROT och RUT finansierar sig själva då bara momsen och löneskatterna motsvarar avdraget. Dessutom saneras en svart marknad. Typiskt förslag från en vänstertrojka som inte kan räkna och som inte har grundläggande kunskaper i hur skattesystemet fungerar.

15:36 Roland:
Frågan är hur länge detta feltänk ska dominera inom vänstern? Med ett 50% avdrag betalas en hög men rimlig skatt för tjänsten. Med sänkt till 30% närmar vi oss med stormsteg tidigare ockerskattenivåer där skattekilarna var över 90%.

15:42 Licentiaten:
Det är produktivare för samhället att hjärnkirurger opererar hjärnor, datakonsulter programmerar, och snickare snickrar. Skattekilarna är enorma, så ROT-avdraget behövs! Däremot kan man långsamt fasa ut ränteavdragen och förbjuda fastighetsskatten i grundlagen!

15:42 Rikard:
Merparten av ROT-understödda ombyggnader leder till att värdet på bostaden ökar och det är fullt rimligt att minska skattereduktionen.

15:42 Lennart Nilsson:
Förslaget är ett inte oväntat ett vallöftessvek från S och regeringen. Nu kan man falla tillbaka på Decemberöverenskommelsen. De ökade skatteintäkterna kommer att ätas upp av minskade skatteintäkter från byggbranschen på grund av att svartjobben breder ut sig och tar fart på nytt. Detta är en vänstervriden skatteväxling. Om staten behöver öka skatteintäkterna så vore det bättre att öka inkomstskatten.

15:46 Gustav:
Mycket dumt att man väljer att sänka rotavdraget för att få in småpengar, istället för att ta bort ränteavdraget som är en mycket större kostnad för staten.

15:46 Peter:
I grunden tycker jag inte ROT skulle finnas alls. MEN nu när det finns borde det fasas ut långsammare för att de som redan planerat / startat arbeten med budget baserat på ROT ska få chansen att avsluta sina projekt.

15:49 Anna, snickare.:
Politikerföraktet växer allt mer. Där socialdemokraterna går i bräschen för att öka det, när det kommer till att svika sina vallöften.

15:49 Eufrat:
Det ständiga dribblandet med punktskatter, särskilda avdrag och allsköns bidrag gör bara systemet oöverskådligt och tungrott. Bara byråkrater tjänar på det.

15:50 Joachim:
Sedan ROT infördes har det mesta av svartjobben försvunnit. Hur menar (s) att trenden inte ska vända? Med all sannolikhet kommer den som renoverar att bli erbjudna 20% svart i fortsättningen.

15:52 Berit Lundgren:
Självklart så blir det fler svartjobb. Rotavdraget är ju en genial idé och skall ju inte tas bort. Jag vill att vår nya regering skall göra något konstruktivt, inte avveckla välfärden.

15:54 Anna Eriksson:
Hur kan sossarna tro att minskat ROT ska ge klirr i kassan? Vad som kommer att hända är att folk kommer att sluta renovera eller iallafall sluta anlita vit arbetskraft till det. En kraftigt minskad omsättning och massor av småföretag kommer att gå i konken

15:55 Karl Svensson:
Jag tycker att alla typer av subventioner skall tagas bort helt. Att sänka skatterna och minska regeltvånget är betydligt mer effektivt. De föreslagna åtgärderna innebär ytterligare typer av hyresreglering vilket är den nuvarande roten till problemet.

15:56 Sebbe:
Rot-avdraget blir kvar samtidigt som Sverige får en ökad nybyggnation av hyresrätter! Win-win säger jag. Nybyggnation är faktiskt viktigare än ombyggnation i dagsläget.

15:57 Ann:
Rot och Rut avdragen har gjort att privatpersoner i större utsträckning haft råd att anlita hjälp för olika arbeten i hemmet. Tjänsteförsäljning till privatpersoner är en viktig sektor som skapar många jobb i Sverige och därmed skatteintäkter. Att minska Rot för att satsa på byggsubventioner kommer att bli mycket dyrare för staten totalt sett eftersom det innebär att svenska skatteintäkterna kommer att minska och fler kommer att förlora sina jobb.

15:58 Anders Johansson:
Jag kommer bygga mer själv o minska mitt inköp av tjänster från byggare. Detta kommer att slå mot de små byggfirmorna. Klassisk gammaldags sossepolitik att aldrig värna om småföretagarna! Uselt!

16:00 Hans:
Har renoverat mycket och i stort sett aldrig utnyttjat svart arbetskraft. ROT har gjort att vi kunnat renovera snabbare än vad vi skulle kunna gjort annars och ALLA hantverkare har sagt att ROT är bra för jobben och ffa bra för att det slipper få frågan om att arbeta svart. ROT gynnar jobben och skatteviljan. Är det inte bra?

16:00 Janeric:
Att sänka är ett dåligt förslag men det största misstaget är att satsa på 1:or. Även om man är ensamstående så bör man slippa ta emot gäster och umgås i sovrummet. Bygg inte mindre än 2:or. Återgången till trångboddhet enligt 30-talet är inte värdigt ett Svensk samhälle. Tänk lite längre än näsan räcker kära politiker.

16:00 Pär:
Jag tycker det är väldigt bra att det sänks. Enorma skattesubventioner (= bidrag) går till bostadsägare, och resultatet är främst uppdrivna bostadspriser. Att öka nybyggandet är väldigt mycket mer angeläget för samhället än att subventionera för dem som redan har bostäder - och i många fall redan blivit väldigt rika på bostads/skattepolitiken.

16:00 Christina Mobjörk:
Tragiskt! Vi har fått många byggarbeten utförda hos oss under åren och vi var lättade över att vi de senaste åren aldrig ens har fått frågor om svart betalning. Det känns som om byggbranschen äntligen har blivit mycket renare. Nu blir det säkerligen en tillbakagång i det avseendet och det är beklagligt ur många aspekter.

16:01 Carl-Johan Bilkenroth:
Tack för alla inlägg i dagens diskussion. För den senaste debatten, följ oss på Twitter, Facebook och www.svd.se/opinion.

Annons
Annons
X
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X