Annons

Hur såg heliga Birgitta egentligen ut?

Porträttlik? Den enhänta skulpturen föreställande Heliga Birgitta i Klosterkyrkan i Vadstena.
Porträttlik? Den enhänta skulpturen föreställande Heliga Birgitta i Klosterkyrkan i Vadstena. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns gott om bilder av vårt första kanoniserade helgon i böcker och på altartavlor, men hur många av dessa är korrekta? Vet vi hur hon såg ut?

Publicerad

Den kult som följde på kanoniseringen av Birgitta förde med sig ett behov av bilder av helgonet. Resultatet blev en rik bildkonst som blomstrade under nästföljande sekel, i synnerhet vad beträffar skulpturer. Den som vandrar omkring i våra gamla medeltidskyrkor eller tar sig en titt i de museer som förvarar medeltida kyrkokonst har därför goda möjligheter att föreställa sig hur senmedeltidens människor uppfattade Birgitta. Men är bilderna porträttlika? Bra fråga.

Den mest berömda av alla bilder av helgonet är den som finns i Vadstena klosterkyrka, uppställd framför en kolonn som möter besökaren strax efter inträdet. Skulpturen, som visar en bestämd och aningen korpulent dam i övre medelåldern, kallas stundom den ”porträttlika Birgitta”. Helgonet håller en bok i vänster hand, men höger hand – som antagligen har hållit en penna – är försvunnen.

Annons
Annons
Annons