Ivar Arpi:Hur röstar man bort en storkoalition?

Ivar Arpi
Alice Weidel och Alexander Gauland leder tillsammans Alternativ för Tyskland. Ett ganska udda par. Hon är en 38-årig lesbisk managementkonsult och han är en dubbelt så gammal nationalist i tweed.
Alice Weidel och Alexander Gauland leder tillsammans Alternativ för Tyskland. Ett ganska udda par. Hon är en 38-årig lesbisk managementkonsult och han är en dubbelt så gammal nationalist i tweed. Foto: Rolf Vennenbernd / TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I Sverige har det sedan valet 2010, då inget block nådde majoritet, blivit ganska populärt att förorda ett blocköverskridande samarbete. Det handlar inte om att någon större samsyn plötsligt har uppstått, utan om att isolera SD från inflytande. Vissa, exempelvis partiledarkandidaten Mikael Odenberg (M), har föreslagit en regeringskoalition mellan M och S. I Tyskland har det stora högerpartiet, Kristdemokraterna (CDU), och det stora vänsterpartiet, Socialdemokraterna (SPD), gjort just det, både efter valet 2005 och 2013. Efter dagens val i Tyskland kan det bli ytterligare en storkoalition. Samtidigt ser Alternativ för Tyskland (AfD) ut att växa till Tysklands tredje största parti, precis som SD är i Sverige. Något är på väg att ske.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons