Ivar Arpi:Hur mycket Grekland tål EU?

Ivar Arpi
Under strecket
Publicerad
Annons

Vem bestämmer i ett EU-land? Folket eller Bryssel? Greklands premiärminister Alexis Tsipras har meddelat att grekerna ska få folkomrösta om de vill acceptera det nya förslaget från trojkan ECB, IMF och EU-kommissionen. Säga vad man vill om det, men Tsipras agerande klargör den inneboende slitningen mellan demokrati och EU-projektet. Menar EU allvar med sina demokratiska värderingar? Det här är ett test på det. Att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanar grekerna att rösta ja i sin folkomröstning gör det bara ännu tydligare.

Självklart har grekerna rätt att bestämma över sitt eget land. Men de verkar också ha fått för sig att de har rätt att bestämma över övriga EU-länder. Visst kan grekerna rösta nej i sin folkomröstning, men det blir också ett nej till att ingå i euron, och kanske även till att ingå i EU. Eurosamarbetet fungerar inte utan tillit, och den håller Grekland på att förbruka det allra sista av. Inget annat land har fått så mycket hjälp som Grekland. Stödpaket efter stödpaket efter stödpaket. I synnerhet ligger Tyskland ute med stora lån. Ändå skyller grekerna alla sina motgångar på andra än sig själva, när ett av grundproblemen snarare är Greklands egna  bristfälliga samhällsinstitutioner. Samtidigt saknas den politiska viljan att göra något åt dem. Det grekiska folket väljer hellre populister till makten, och dessa populister vill hellre folkomrösta om hur orättvist behandlade man känner sig, än att reformera landet. Grekland är ett skräckexempel på att demokrati inte alltid leder till gott styre. Greklands kris handlar inte bara om ekonomi.

Även om man skulle klara den nuvarande krisen så kommer det inte att dröja länge förrän en ny dyker upp. Problemet är inte storleken på stödpaketen utan att eurosamarbetet inte fungerar för Grekland. Och att Grekland inte fungerar för de övriga euroländerna. Det vore bättre för alla om de gick sin egen väg nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons