X
Annons
X
Krönika

Mikael Mölstad: Hur mycket är det värt att betala för ett vin?

Läs mer om Fredagsvinet

Dagens fundering: kommer jag att köpa en flaska av bordeauxvinet Liber Pater för närmare 40 000 kr? Knappast. Det är inte bara ohemult dyrt. Vinet är också okänt för de flesta. Som fenomen är det intressantare. Hur dyrt är dyrt? Jag kan lova att det jobbas med pris och status även i vinvärlden. Det finns många producenter som jobbar hårt på att skapa en kult kring sitt vin som gör att de kan maximera priset. Utan att själva produkten ska kosta mer. För mig är det inte konstigare än att vissa handväskor bara ska vara dyrare än konkurrenternas. Det gäller lika mycket exklusiva klockor och parfymer. Jag tror att vinet Liber Pater har som unique selling point att vara dyrast i världen. Det är alltså ingen tillfällighet att lyxkonglomeratet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) är stora även i vinbranschen.

Vad kan då jag tänka mig att betala för en åtråvärd flaska vin? Förmodligen en hel del mer än många andra. Detta är ju min värld. Kanske en flaska Pétrus för 22 500 kr? Nja. En Romanée Conti för en liknande summa? Hmm. Kanske om vi var några som delade. Att få chansen att prova detta mytomspunna vin en gång i livet är värt mycket för mig.

För de flesta vindrickare är detta jag berättat helt tokigt. Men nu undrar du kanske: hur mycket är det värt att betala för ett vin för att få en större vinupplevelse? Kanske inte så mycket som du tror. Men svenska folket har dock fattat en sak. Det är värt att betala mer för ett vin i normala prisklasser. Faktum är nämligen att vi svenskar köper allt dyrare viner på Systembolaget. På bara två år har medelpriset på en flaska rött ökat med fem procent. Nu betalar vi snubblande nära hundra kronor i snitt. För vitt vin är ökningen lika stor och snittpriset ligger idag på nittio kronor. En hundralapp för en flaska vin är alltså ingen stoppskylt längre.

Annons
X

Jag vill påstå att över 300 kronor går det inte att göra bättre vin – hur mycket producenten än anstränger sig med hantverk i vingård och vinkällare.

Men vad ska ett vin kosta om du vill få ut den maximala relationen mellan pris och kvalitet? Ja, kvalitet är förstås relativt. Men det går att göra en viss beräkning utifrån vad producenten kan lägga ner i kostnader. Att jämföra ett vin för 60 kr med ett för 100 är enkelt. För dessa 40 kr får faktiskt producenten fem gånger mer betalt för innehållet i flaskan. Och det säger sig självt att det ger bättre kvalitet. Men sedan blir det knepigare. Upp till 200 kr köper jag idén om att mer betalt per flaska kan skapa större möjligheter till ett bättre vin. Men jag vill påstå att över 300 kronor går det inte att göra bättre vin – hur mycket producenten än anstränger sig med hantverk i vingård och vinkällare. Därefter handlar det alltså om varumärke, status, storytelling, en lång lyxig historia och allt annat som inte har att göra med hur vinet är gjort.

Kan det ändå vara värt att köpa ett flaska vin för tusen kronor trots att innehållet inte är bättre än en flaska för 300 kr? Ja, för mig är det så: om jag har en längtan till att få prova just detta vin. Likaväl som andra längtar efter en speciell klocka, handväska eller bil.
När längtan efter en upplevelse blir stor blir ofta upplevelsen också större när den inträffar. Det är vad jag räknar med i alla fall.

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X