Annons
X
Annons
X

Hur mår mannen?

PÅ SPANING. Nu ska även män göras om både till det yttre och det inre. Under de kommande sommarveckorna undersöker Idagsidan mansrollen i en rad intervjuer med män i olika åldrar.

(uppdaterad)

MANNEN UNDER OMGÖRNING

Det har förmodligen aldrig varit lätt att vara män. Eller kvinna för den delen. Men i sommar ska vi titta närmare på mansrollen i 2010-talets Sverige. Mannen, hans förtjänster och tillkortakommanden, förefaller vara ett kärt diskussionsämne numera.

Ser vi födelsen av en ny mansroll? Eller har mannen till och med blivit överflödig? Klart är att somliga i offentligheten inte är nöjda med hur män beskrivs och behandlas. ”Den onödige mannen” av Erik Helmerson, som ni läser om i morgon, är en roman om en medelålders medelklassman som med föga framgång försöker försvara sin dotter mot mobbning och sextrakasserier. I debattboken ”Sex feministiska myter” av Pär Ström anläggs moteld mot en del genusteorier, som att könet är en social konstruktion.

Några exempel på krisande män i fiktionens värld är Hans Koppels ”Vi i villa”, Mons Kallentofts ”Fräsch, frisk och spontan” och tv-serierna ”Våra vänners liv” och ”Solsidan”. Gemensamt för dessa är att de gestaltar medelklassmän som kämpar med att orientera sig i en värld där de sociala koderna har ändrats. I filmerna ”Hämnden” med Mikael Persbrandt och ”Falling down” med Michael Douglas är manligt våld centrala teman. I offentligheten har somliga manliga beteenden väckt allt större protester. Tänk fotbollshuliganer, frånvarande fäder och Silvio Berlusconi.

Annons
X

I grafiken ovan jämför vi förr med nu. På många områden har kvinnorna knaprat in på männens försteg. Här är några exempel på förändringar som skett på några decennier, historiskt sett en ganska kort tid:

• Sveriges riksdag närmar sig könsmässig balans, efter senaste valet är 46 procent av ledamöterna kvinnor.

• Lärare har förvandlats från ett mans- till ett kvinnoyrke, läkare håller på att bli det, att döma av könsfördelningen på läkarutbildningarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Inom högskolan generellt gick kvinnorna om redan 1977 och har sedan dess varit i majoritet på grundutbildningarna.

  • Sedan 90-talet är det fler kvinnor än män som har privat pensionssparande.

  På andra områden har det inte hänt så förtvivlat mycket. Vd för ett börsföretag är fortfarande ett utpräglat manligt yrke. I förskolan är män i skriande minoritet. Inom försvaret är endast 4,5 procent av yrkesofficerarna kvinnorna. Och männen tjänar fortfarande mer än kvinnor.

  När Idagsidan tidigare i år skrev om singelkvinnor som skaffar barn genom spermadonation handlade flera kommentarer, från både män och kvinnor, om att mannen har degraderats till en spermaproducent. Barn behöver sina pappor, löd argumentet. Och när den fria leken bland barn på dagis pekades ut som grogrund för stereotypa könsroller var upprördheten stor bland dem som inte gillar genuspedagogik. Låt pojkar vara pojkar, tyckte de.

  Men hur ska en man vara? Har han en beskyddarroll gentemot kvinnor och barn? Och hur kombinerar han i så fall den med en mjukare och vårdande sida? Ska han vara tuff och macho eller mjuk och sensibel? Eller både och? Duger han lika bra som mamma när barnen är små? Ska mödravårdscentralerna starta faderfilialer, pappavårdscentraler, PVC?

  Det tycks finnas en del att diskutera på det här området. Vi ska tala med män och pojkar i olika faser av livet, från förskolan till pensionen. Vi undersöker papparollen, liksom livet utan barn. Vi blickar bakåt (Var det bättre förr?). Och vi tittar framåt (Blir det bättre nu?).

  Vad tycker du om mannen och mansrollen i dag? Under seriens gång fångar vi upp läsarnas kommentarer och publicerar valda delar.

  Mannen under omgörning - alla artiklar

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X