Annons
Ledare

Ivar Arpi:Hur många måste dö för flockimmuniteten?

Tom Britton.
Tom Britton. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tänk om dödsfallen inte är toppen av ett isberg. Tänk om viruset flyter runt som frigolit i befolkningen. Nya studier pekar på att vi har långt kvar till flockimmunitet, i motsats till vad Anders Tegnell hävdat.

Under strecket
Publicerad

Vi släpper det”. Så svarade Johan Giesecke när Expressen försökte få svar på varför han gett så olika besked i coronafrågan. Den 17 april trodde han att minst 50 procent av både Sveriges och Storbritanniens befolkningar haft coronaviruset. Fyra dagar senare var det 500 000–600 000 personer i Stockholm som kunde ha haft covid-19, vilket motsvarar 30 procent av stadens befolkning. Spola fram två veckor. Då lät det såhär i SR:s Godmorgon, världen!: ”En fjärdedel av befolkningen i Stockholms kommun är immun.” Men i samma intervju sade han att de flesta i Stockholm redan haft det. Hur kan han nå så olika slutsatser i sina olika uttalanden?

Svensk strategi bygger på att det är möjligt att uppnå flockimmunitet. Att platta till kurvan, och hjälpa sjukvården att klara trycket, är förvisso Folkhälsomyndigheten officiella strategi. Gång på gång de senaste månaderna har Tegnell och de andra förnekat att flockimmunitet är en del av strategin – det är inte ett mål, utan en konsekvens. Men detta är bara hårklyverier. Utan löftet om en flockimmunitet, eller ett vaccin någorlunda snart, framstår den svenska strategin som grym. Om de som varit sjuka inte blir immuna, eller om andelen som blir immuna med nuvarande hantering är för låg, tjänar vi inte mycket på att vi har hållit landet mer öppet än andra.

Annons
Annons
Annons