Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Hur många kan förklara det begreppet?”

SvD:s Göran Eriksson om Löfvens första Almedalstal.

Vad var nyheten när Stefan Löfven debuterade som talare i Almedalen?

Han har fått ett större självförtroende - och kanske en bättre talskrivare. Löfven började med den för S-ledare i Almedalen obligatoriska hälsningen till Lisbet Palme i publiken. Men han hälsade också på företrädaren Håkan Juholt - en person som många socialdemokrater helst vill radera ur partihistorien.

Fanns det några sakpolitiska nyheter?

Annons
X

Han gav inga nya besked i centrala valfrågorna som skatter, regeringsfrågan eller vinster i välfärden. Men Löfven hade med sig några förslag som Socialdemokraterna tänker ha med i höstens budgetmotion. Det är en satsning på exportfrämjande åtgärder, och pengar till att utveckla innovationer som kan bidra till klimatomställningen. Båda förslagen är enligt Löfven delar i Socialdemokraternas jobbpolitik. Och Löfven är precis som Fredrik Reinfeldt inriktad på att valrörelsen kommer att handla om jobben.

Vad fungerade inte?

Löfven satte publikrekordet den här Almedalsveckan - Göran Hägglund som avslutar i morgon har inte en chans. Men frågan är hur många av de 4700 åhörarna (Fredrik Reinfeldt hade 4500) som skulle kunna förklara innebörden av begreppet ”hållbar frihet” som Löfven valde att lansera i Almedalen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X