Annons

Tove Lifvendahl:Hur många friåk ska Jimmie Åkesson få?

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under en riksdagsdebatt 2018. ”Det är inte bara i regeringsfrågan Löfven haft både Alliansen och SD att tacka för kaffet under de fyra gångna åren”, skriver Tove Lifvendahl.
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under en riksdagsdebatt 2018. ”Det är inte bara i regeringsfrågan Löfven haft både Alliansen och SD att tacka för kaffet under de fyra gångna åren”, skriver Tove Lifvendahl. Foto: Claudio Bresciani/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rulltrappa i nedförsbacke. En åktur som SD:s partiledare återkommande bjuds på av de andra.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Om alla partier håller fast vid exakt vad de sade före valet, blir det extra val. Vore det inte så allvarligt att det svenska partiväsendet uppvisade sådan oförmåga just nu, kunde man nästan finna det underhållande att emedan det i sakpolitiska och ideologiska hänseenden alltid tycks finnas en viss förmåga att tänja gränser när det behövs, är de i maktfrågan nu rigida som stenstoder.

Den finske diplomaten jag mötte för en tid sedan var inte överdrivet diplomatisk i sin beskrivning av vad han ansåg om svensk politik: ”Först var jag förvånad, men nu är jag nästan förbannad.” Sade han kärvt, fast det gick att skönja en road ton.

Annons
Annons
Annons