Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Merit Wager: Hur många ensamkommande barn är vuxna?

Ledare gästinlägg
[object Object]
Migrationsverket i Karlstad. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT

OP-ED

**I den danska **tidningen MetroExpress kunde man läsa att ”vartannat asylbarn är i verkligheten vuxet” (25/9). Uppgifterna om de asylsökande som utger sig vara ensamkommande barn, kom från det danska rättsmedicinska institutet och justitieministeriet.

327 av de 637 (51 procent) ensamkommande asylsökande som sade sig vara minderåriga och kom till ett danskt asylcenter under åren 2011 och 2012, visade sig efter rättsmedicinsk undersökning ha ljugit om sin ålder, och var över 18 år. De första fyra månaderna 2013 var tre av fyra (75 procent) testade flyktingbarn över 18 år, enligt Justitieministeriets statistik.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Erfarenhetsmässigt har det visat sig, att en stor del av de asylsökande som testas, uppskattas vara vuxna. Vi ålderstestar därför, när det finns en misstanke om att den sökande inte är minderårig”, säger kontorschef Bjørn Hørning hos Udlændingeservice.

  Annons
  X

  **I Sverige har **personal vid Migrationsverket och på HVB-hem under många år rapporterat att det, bland de många asylsökande som kommer till Sverige och säger sig vara minderåriga, finns mängder av betydligt äldre personer. En person som arbetar som modersmålslärare för asylsökande ensamkommande barn säger att det känns märkligt, som att spela med i en fars, att han som är 32 år, ska undervisa ”barn” som är lika gamla som han själv.

  Anders Thomas, som under åtta år var anställd på Migrationsverket, har berättat om sina erfarenheter: ”Det kändes rent bisarrt att sitta och utreda ’16-åringar’ som uppenbarligen var närmare mig i ålder. På den tiden fanns det möjligheter att göra en åldersutredning, det finns inte i dag utan man verkar släppa igenom i stort sett alla som säger sig vara barn. Vad händer när dessa vuxna män börjar i gymnasiet och går med riktiga 16-17-åringar?”.

  I Migrationsverkets Rapportering av statistik angående åldersbedömningar ensamkommande barn 2013, anges att 342 åldersjusteringar har gjorts under 2013*, *”vilket vid en försiktig jämförelse motsvarar ca 8,9 procent av antalet ensamkommande asylsökande barn under året. Här måste beaktas att statistiken visar händelser under en viss tidsperiod vilket inte helt är jämförbart som en andel av de asylsökande under samma period.”

  I Sverige gjordes alltså endast 342 åldersjusteringar (utan medicinsk undersökning) av de totalt 3 848 asylsökande i egenskap av minderåriga 2013. I dessa 342 fall måste de sökande så uppenbart ha varit långt över 18 år att en, som det heter, okulär besiktning räckte för att konstatera detta.

  I Finland och Norge har det vid åldersbedömningar av påstått minderåriga asylsökande framkommit – även när bedömningarna gjorts ”generöst” – att ca 66 procent bedömts vara vuxna, och i Danmark befanns alltså 75 procent av de påstått minderåriga asylsökande som kom till landet under de tre första månaderna 2013 vara över 18 år gamla. Att det skulle vara en så stor diskrepans mellan Sverige och övriga nordiska länder vad gäller asylsökande ensamkommande ”barns” ålder ter sig högst osannolikt.

  Man bör därför i större utsträckning lyssna på modersmålslärare, HVB-hemspersonal och verksanställda, och kontroller bör också göras i Sverige i betydligt större omfattning än Migrationsverket hittills gjort. Kan man göra det i våra nordiska grannländer så borde det även gå att göra i Sverige.

  Varför? Skälen är flera. Sveriges asylsystem bör vara så korrekt och rättssäkert som möjligt. Sverige bör heller inte släppa in vuxna personer, vilkas skäl att söka sig till Sverige är oklara och sker på falsk grund. Dessutom: har vi bestämt oss för att lägga stora summor på mottagandet av ensamkommande asylsökande minderåriga, bör vi också säkerställa att resurserna går till dem de är avsedda för.

  **Merit Wager **är förläggare och fri skribent.

  merit.wager@comhem.se

  Annons
  Annons
  X

  Migrationsverket i Karlstad.

  Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X