Annons

Johan Franco Cereceda:Hur många druvor tillverkar man vin på?

Kan man göra vin på bordsdruvor? Och hur många druvor gör man vin på? Vinexpert Johan Franco Cereceda har svaren.

Under strecket
Publicerad
Druvor för vinproduktion odlas på många ställen i världen, även i Sverige.
Druvor för vinproduktion odlas på många ställen i världen, även i Sverige. Foto: Björn Lindgren/TT

Ett tjugotal dominerar närmast totalt, i synnerhet internationellt, men de små, unika, lokala druvsorterna växer i areal.

FRÅGA: Hej, vi har ett litet vinsällskap och började diskutera druvor. Nu vill vi veta hur många druvor man egentligen gör vin på? // Åke

SVAR: Hej Åke, kul med ert vinsällskap och kul att ni diskuterar vin. Det behöver vi.

Annons

För att svara på din fråga, vilket inte är det lättaste, måste vi först veta att vi skiljer på vindruvor och bordsdruvor där de sistnämnda är sådana vi äter. Vindruvor gör vi vin på, men det finns även flera druvor som man både kan göra vin på och äta, som exempelvis muscat, rolle eller vermentino som den också kallas.

Några länder särskiljer sig när det kommer till antal, Grekland med hundratals, Italien med kanske 400, Spanien med över 300 och Frankrike någonstans däremellan. På ett ungefär. Men enligt senaste siffrorna hittar vi lite drygt 1000 druvor som det idag tillverkas vin på runt om i världen. Ett tjugotal dominerar närmast totalt, i synnerhet internationellt, men de små, unika, lokala druvsorterna växer i areal. Trenden bland konsumenter är att hitta något alldeles unikt som gärna görs i små volymer utan att det ska kosta som en weekend till Paris. Samtidigt som många vinproducenter vårdar gamla historiska druvor ömt, och kavlar upp ärmarna för att göra ett kvalitetsvin på, tappar giganterna mark. På Systembolaget finns exempelvis över 700 viner tillverkade på druvan chardonnay. Mer om druvor för tillverkning av vin kan du läsa här.

Det roligaste i upptäckarivern är att det inte tycks ta slut. Nya druvor upptäcks, gamla får ett kvalitetsuppsving, och nu ser vi också att druvor vi trodde var samma, är olika. Vinvärlden växer.

Veckans vintips:

Foto: Systembolaget

Aloers 2014 (169 kr, artnr 94925) från Penedes i nordöstra Spanien som tillverkas på en av de tre klassiska cava-druvorna. Här hittar vi mycket blommig toner och mandel, tropisk karaktär. Passar perfekt till stekt pulpo i kryddstark tomatsås rikligt med örter.

Foto: Systembolaget

Runchet 2013 (329 kr, artnr 95852) från Piemonte i Italien är tillverkat på den udda druvsorten freisa. Vinet har en mjuk fruktighet, mognadstoner och passar utmärkt till grillade högrevsbiffar som serveras med friterad sötpotatis och tryffelmajonnäs.

Foto: Systembolaget

Loimer 2016 (119 kr, artnr 3036) från Niederösterreich i Österrike på landets blå nationaldruva zweigelt. Fin fruktsyra blandas med mjuka tanniner och härlig blåbärskompott. Passar alldeles utmärkt till majskyckling och massor av rotfrukter som tillagas i lerkrus.

Annons
Annons

Druvor för vinproduktion odlas på många ställen i världen, även i Sverige.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 4
Foto: Systembolaget Bild 2 av 4
Foto: Systembolaget Bild 3 av 4
Foto: Systembolaget Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons