Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Hur man tolkar en statsminister

Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin?, frågade TT och påtalade för Fredrik Reinfeldt att arbetslösheten är hög. Statsministern svarade:

”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. (...) Och utanförskapet har minskat.”

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man måste inte dela statsministerns bedömning av arbetslöshet och utanförskap. Däremot kan man kritisera honom för att med sitt ordval ha skapat ännu en debatt bestående av barnsliga sidospår. På Nyheter24.se påstår Ylva Johansson (S) att statsministern legitimerar etnisk diskriminering – oklart hur. En annan vanlig anklagelse är att Reinfeldt tycker att arbetslöshet bland utlandsfödda ”inte räknas”. Så märkligt då att regeringens huvudpoäng i vårpropositionen var att ”Åtgärder för utrikes födda och unga är viktigast just nu” (DN 16/4).

  Annons
  X

  Kanske är det många som inte förstår TT:s fråga och därmed inte begriper Reinfeldts svar? Frågan gäller alltså om regeringen borde stimulera bort arbetslösheten. Med sitt svar påpekar Reinfeldt att frågan är fel ställd eftersom stimulanser inte hjälper när arbetslösheten är strukturell snarare än konjunkturbetingad.

  Men visst. Jag kan ha fel. Han kan ju ha velat legitimera diskriminering. Det är precis lika troligt. Eller?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X