Hur länge ska lössen få styra?

Under strecket
Publicerad
Annons

Tre kast:
5 prickar: Asafa Powells världsrekord på 100 meter, 9,77, men bort fula dopingtanke!
3 prickar:
Marika Domanski Lyfors, förbundskap- tenen som aldrig nådde ända fram.
2 prickar:
Hammarbys Thom Ålunds (at)tack på/till domartrion. Vart tog klacksparken vägen?
Söndagskrönika
Hur ska det gå för AIK? Frågan syftar inte främst på tillvaron i superettan, som poängmässigt gått bra på sistone.
Men hjälper segrarna i den motvind som en minoritet av klubbens supportrar framkallar? Hur länge orkar spelare, ledare och övriga supportrar? Hur länge orkar övrig svensk fotboll och svensk idrott? Hur länge ska lössen få styra?
I samband med skandalen på Råsunda i höstas, trodde somliga att rushen mot grinden på Norra Stå, var ett taktiskt drag, eftersom AIK låg under mot Hammarby. Genom en påtvingad paus skulle laget ges chansen till återhämtning.
I matchen mot Gais inträffade bråket före avspark, föga taktiskt.
Det är nya tider. Från och med denna säsong kan poängavdrag bli bestraffning för en klubb vars så
kallade supportrar uppträtt illa, typ måndagens räd in bland vanlig publik. Det måste vara frestande för Svenska fotbollförbundet att tillämpa den nya paragrafen, även om straffet drabbar en egentligen oskyldig part. Göteborgspolisens klantighet, att släppa in huliganer gratis (!) kan förstås vara en förmildrande omständighet.
Mot dräggen hjälper ingenting. Slagskämparna, firmorna, säger sig stå för hjärtat i klubbarna, men hyllar i stället knytnävens diktatur.

Annons

Det viktigaste är den perversa egotrippen, nöjet att hetsa sig själva och sina yngre kamrater till slagsmål, utan mål och mening. Man försöker putsa upp sin verksamhet genom ett intellektuellt dravel, men allt är tomt pladder och har ingenting med en eventuell kärlek till AIK att göra. Snarare är det beklämmande bevis på att det inte är nyttigt med upprepade slag mot huvudet.
I själva verket är firmorna anti-AIK, anti-fotboll, anti-idrott, anti-demokrati. Ett nazistisk anhang, som inte borde ha något utrymme 60 år efter Adolf Hitlers och hans
regims ömkliga undergång.
Den ruskiga mentaliteten framgår av detta klipp om Ullevi-händelserna från en hemsida:
”Slagsmålet varar i flera minuter och vissa AIK:are springer till och med över i omgångar då polisen fortfarande inte visat sig inne på arenan. Scenerna som utspelas är oerhört starka och inte minst emotionellt vackra”.
Läktarvåldets estetik alltså. Knasigare kan det inte bli. Att aktionen skulle kunna drabba AIK hårt struntar dessa märkliga fotbollsvänner i. Deras nävrätt går före.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons