Annons

Sörjen som blevHur länge lever ett krig kvar i en familj?

Anna Takanen (född 1968) är skådespelare och regissör. Fram till oktober var hon också Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef.  ”Sörjen som blev” är hennes bokdebut.
Anna Takanen (född 1968) är skådespelare och regissör. Fram till oktober var hon också Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef. ”Sörjen som blev” är hennes bokdebut. Foto: Fredrik Skogkvist

När teaterregissören Anna Takanen bokdebuterar är det med ett ämne hon redan har berört i uppsättningen ”Fosterlandet” – finska krigsbarn. Nu zoomar hon in på sin egen familjehistoria, något som ofta blir djupt berörande.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Hur länge lever ett krig kvar? ”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj”, skriver Anna Takanen. Själv tillhör hon, som barn till ett finskt krigsbarn, den tredje generationen. Och kriget, ja, det dröjer sig kvar. I hennes pappa, i Anna. Det är familjeödet.
Det ska dröja till slutet av ”Sörjen som blev” innan läsaren får förklaringen till bokens lite poetiskt svårtydda titel. Att ”avslöja” precis hur den kommit till vore att stjäla något av mysteriet ur denna skildring, men vad den här boken handlar om står däremot klart redan från början: om sorg, om att sörja.

Jag ser fram emot Anna Takanens berättelse om pappa Timo – han som skickades till Sverige som fyraåring under kriget och som aldrig kom hem igen – och jag gör det eftersom historien om de finska krigsbarnen, och deras barn, tillhör vår närhistoria; den har präglat länderna på båda sidor Östersjön. Här är en skildring, inifrån och djupt personlig, av krigets konsekvenser och hur de verkar i generationer; världen behöver vittnesmål av det slaget.

Annons
Annons
Annons