Hur länge håller sig hemgjord majonnäs?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om mat och matlagning.

Under strecket
Publicerad
Hemgjord majonäs

Hemgjord majonäs

Foto: COLOURBOX
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Annons
Hemgjord majonäs

Hemgjord majonäs

Foto: COLOURBOX
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
1/2
Hemgjord majonäs

Hemgjord majonäs

Foto: COLOURBOX
2/2
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Baka eget bröd

Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd.
Här är recepten.

Fråga 1:

Cirka varannan gång jag gör majonnäs så tjocknar den snällt, men varannan gång förblir den flytande. Kan detta bero på äggens ålder, eller vad? Vad rekommenderar du: hela ägg eller endast gulor?

/Ingegerd Gilså

Fråga 2:

Jag brukar göra min egen majonnäs. Sådan innehåller som bekant råa äggulor och bör därför vara ganska känslig. Frågan är hur länge man kan spara den. Ett par dagar, trodde jag. Bonniers kokbok säger 2-3 dygn i kylskåp, men Vår kokbok menar att den kan stå 3-4 veckor i kylskåp.

/Alexander Backlund

Svar:

Att majonnäsen inte tjocknar beror troligen på att ingredienserna inte har samma temperatur. Enligt min erfarenhet spelar det ingen roll för resultatet om de är kylskåpskalla eller rumsvarma, huvudsaken är att alla har samma temperatur. Själv föredrar jag att göra majonnäsen på kylskåpskalla ingredienser, bland annat för hållbarheten.

En äkta majonnäs görs på enbart äggulor. Oljan bör vara ganska neutral i smaken. Syran kommer oftast från vinäger men man kan också använda pressad citron eller en gnutta ättika om man föredrar det.

Hur länge majonnäsen kan sparas beror på hur man förvarar den. Om den är gjord på färska ägg och man bara tar ut den ur kylskåpet korta stunder och inte petar i den med fingrarna, så håller den sig i flera veckor. Men om majonnäsen står framme på bordet kanske en hel kväll, så minskar hållbarheten snabbt. Men som vanligt gäller: lukta och smaka på majonnäsen. Näsan och tungan är bra på att bedöma livsmedelskvalitet.

matfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons