Annons
X
Annons
X

Hur långa ska stavarna vara?

Det är vanligare med för långa än för korta stavar, enligt Jan Ottoson, som här svarar Jan-Olav Boeriis vilken stavlängd han ska välja. Varje vecka svarar Jan Ottosson på nya läsarfrågor.

Foto: PRIVAT

Skidexperten

Jan Ottosson, mångfaldig Vasaloppsvinnare har svarat på läsarnas frågor om skidteknik och skidträning inför Vasaloppet. Läs alla frågor och svar via länken här under.

Fråga: Är en gammal skidåkare (tävlade för 25 år sedan) som tagit upp långloppsträningen igen. När jag ser hur andra åker är den gamla regeln: ”stavlängd till armhålan” inte riktigt aktuell längre. Hur ser du på det? Jag är en hygglig motionär som åker en mil 10 minuter långsammare än eliten. Min längd är 181 cm, stavlängden skulle då vara enligt gamla regeln 148 cm. Vad är din åskikt och rekommendation för klassisk åkning?

/Jan-Olav Boeriis

Annons
X

Svar: Jag tror att skulle jag redogöra för mina åsikter om klassisk skidåkning, så skulle det bli en ganska lång följetong. Så jag gör en kort version!

Idag använder vi oss av två klassiska tekniker: Klassisk sprintteknik och vanlig klassisk skidåkning. Det som skiljer åksätten är, är att i sprint tenderar man att ha något längre stavar, men framför allt, här är det en mycket mer aggresiv skidåkning!

Stavlängden för din del bör vara ca 30 cm under kroppslängd dvs. ca 151-155 cm. (armhåletricket stämmer ganska bra än idag!) Utan att ha sett dig åka, så kan jag rekommendera längre stavar för dig. Men det optimala är att prova sig fram, låna längre stavar och testa.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det vanliga ”felet” hos många ungdomar idag är att de överför skatetekniken på den klassiska skidåkningen, framförallt vid stavisättning och då blir den klassiska åkningen alltför ”inskränkt”. I kombination med alltför långa stavar, så blir detta ett vanligt problem idag bland ungdomar som åker klassiskt.

  Lite svårt att förklara med ord, men hoppas att du förstår vad jag menar. Videofilming är ett bra hjälpmedel för att se om stavlängden är ok! De som kan detta med stavlängder, ser på en gång om längden inte stämmer. För långa stavar är således ett vanligare misstag.

  Lycka till!

  otto

  Faktagrafik Vasaloppet svd.se SvD.se/vasaloppet svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X