Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johanne Hildebrandt: Hur kunde vi göra oss så sårbara?

Ledare kolumnister

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den liksom undertecknad som någon gång har varit uthungrad i en krigszon och tvingats betala hutlösa överpriser för mat på svarta marknaden, vet att livsmedelsförsörjning inte är något fluffigt tankeexperiment utan det viktigaste av allt.

Skulle Sverige råka ut för en blockad, tar bröd och mjölk slut i affärerna redan första dagen. De andra färskvarorna tar slut i butikerna dag två. Dag tre får skolorna servera rester och den fjärde dagen är drivmedlen slut på tankstationerna. Detta enligt generalmajor Karlis Neretnieks, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, som just nu bedriver ett treårigt projekt om den svenska beredskapen.

När andra världskriget bröt ut var Sverige betydligt bättre förberett än vad vi är i dag. Då odlade folk och det fanns färdiga livsmedel till invånarna, men också diesel, jordbrukskemikalier, reservdelar och annat nödvändigt på lager. I dag är det mesta borta, utsålt i den eviga fredens namn.

Annons
X

Optimister som ännu tror att totalförsvarets trygga dagar existerar med bergrum fyllda med olja och en fungerande struktur för ransonering, utrymning och annan krisberedskap, kommer därmed få ett brutalt uppvaknande vid en kris eller krig.

Tro inte heller att bönderna kommer till räddning. Vid krig eller kris kommer det även bli omedelbar eller delvis matbrist i Sverige visar den nya rapporten ”Hur skulle Sverige lantbruk drabbas vid en avspärrning?”, skriven av forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Bränslebrist, elavbrott och stopp av foderimport slår hårt mot dagens specialiserade och konkurrensutsatta gårdar. Vem ska mjölka korna på en gård om elen går? Om inte ventilationen fungerar i en kycklingfarm, kvävs fåglarna inom en timme av den höga ammoniumhalt som bildas i stallarna. Det finns inga lager fyllda med foder, inga marginaler. Huruvida gårdarna ens kan fortsätta producera vid kris eller krig hänger på hur andra aktörer och regeringen agerar.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trädgårdsodlarna verkar klara sig någorlunda bättre. I dag ratar konsumenterna det som har fel färg och storlek. Potatisarna ska vara små vilket gör att de tas upp för tidigt, tvättas och läggs i genomskinliga påsar vilket minskar hållbarheten från ett år till ett par veckor. Bara genom att låta rotfrukter växa färdigt och äta allt som går att äta, skulle produktionen minst fördubblas.

  Mot bakgrund av detta borde det vara en självklarhet att alla har förnödenheter hemma för tre dygn och helst betydligt längre än så. Preppers, de som förbereder sig på att ta ansvar för sig själva och sina närmaste vid kriser, ter sig både förståndiga och förutseende. Men den stora frågan kvarstår: Hur kunde politikerna göra vårt samhälle så sårbart?

  Annons
  Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X