Annons

Hur kunde Richelieu bli så mäktig?

Trippelporträtt av kardinal Richelieu målat av Philippe de Champaigne på 1640-talet.
Trippelporträtt av kardinal Richelieu målat av Philippe de Champaigne på 1640-talet. Foto: Universal History Archive/IBL
Under strecket
Publicerad

Frankrikes starke man under första hälften av 1600-talet var som bekant kardinal Richelieu. Det faktum att även flertalet nutidmänniskor spontant känner igenom honom om han syns på bild beror förstås på att han är skurk i Alexandre Dumas den äldres flerfaldigt filmatiserade roman De tre musketörerna. Richelieu har blivit sinnebilden av den ränksmidande, samvetslöse realpolitikern i det förflutna, en skurk som regissörer aldrig upphör att vilja demonisera. Men hur kunde han bli så mäktig?

Armand Jean du Plessis, som han egentligen hette, föddes den 9 september 1585. Han var nummer fyra av fem barn och yngste sonen i familjen. Som liten var han svag och sjuklig. Familjen tillhörde inte rikets främsta utan stammade från lågadeln i landskapet Poitou, men fadern François hade gjort karriär som soldat och hovman under Henrik III, vilket gjorde familjen viktigare än genomsnittet i Paris. Olyckligtvis stupade fadern i hugenottkrigen när Armand var i femårsåldern. Om det inte varit för kronans ekonomiska hjälp hade den skuldsatta familjen fått stora bekymmer, men som det nu var kunde den unge Armand ge sig in i livet med de krigardrömmar som var typiska för hans stånd. Inget tyder på att han skilde sig från mängden. Armand tycks ha levt ett lättsinnigt soldatliv, och det är belagt att han i tjugoårsåldern behandlades för gonorré.

Annons
Annons
Annons