Annons
X
Annons
X

Hur kunde kuppen lyckas?

Trots att polisen har planerat för att kunna hantera rån med helikoptrar inblandade så oskadliggjordes polisens egna oskyddade helikoptrar lätt vid kuppen mot värdedepån i Västberga i går. SvD försöker besvara frågorna kring hur det spektakulära rånet kunde ske.

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.
Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm. Foto: AFTONBLADET , SCANPIX

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

Hur kunde rånarna komma åt pengarna?

Det låter kanske enkelt att landa med en helikopter på ett tak till en värdedepå och att det sedan finns en glaspyramid på taket som man lätt kan forcera. Men en person med stor kännedom om byggnaden som SvD har pratat med säger att fastigheten är väldigt väl skyddad och att rånarna måste ha sprängt sig igenom flera slussar. Minst två smällar är också konstaterade, enligt polisen.

En polischef i hög befattning som TT talat med säger anonymt att mycket talar för en mycket väl planerad insiderkupp.

Annons
X

– Rånarna måste ha haft tillgång till ritningar och annan detaljerad information om hur de kunde ta sig in och hur de skulle orientera sig inne i värdedepån.

Polisen misstänker att antalet personer som planerat rånet är ”tvåsiffrigt”.

Blev polisen tagen på sängen av helikopterrånarna?

SvD erfar via poliskällor att man inom polisen haft diskussioner och börjat planera inför möjligheten att den här typen av rån med helikopter ska kunna ske. Det är oklart hur långt man har kommit, men uppenbarligen har man inte nått ända fram.

Enligt poliser och kriminologer är det Sveriges första väpnade rån med helikopter. Men oskadliggjorda polishelikoptrar är inte något helt nytt. Inför det stora postrånet i Göteborg i januari 2008 sköts fyra helikoptrar sönder i hangaren på Sävö flygplats.

Hur kunde rånarna smita fast polisen var på plats?

Knappt någon granne kunde undgå helikoptersmattret under den tidiga onsdagsmorgonen och polisen fick förutom ett larm från G4S in ett 40-tal samtal från allmänheten. När larmet kom ska rånarhelikoptern fortfarande har befunnit sig i luften och inte landat än, enligt Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa avdelning

Enligt polisen var de första patrullerna där efter bara runt två minuter medan rånarna genomförde rånet i lugn och ro. Problemet var att eftersom rånarna verkade vara så välorganiserade och var beväpnade med automatvapen kunde man inte låta vanliga poliser gå in utan väntade på piketstyrkan eller nationella insatsstyrkan.

Men när piketen väl var redo att gå in lämnade helikoptern taket på G4S. Då stod alltså polisen på marken och kunde bara se hur helikoptern lyfte.

Uppgifter från polisen i går tydde på att helikoptern gått ut från Västberga nordväst över Ekerö och sedan landat vid Täby. Luftfartsmyndigheterna hade inte kunnat upptäcka helikoptern som ska ha flugit under radarn. Rånarna hade också slängt ut fotanglar på gatorna kring värdedepån.

Varför sköt man inte ned helikoptern?

Enligt Christian Agdur frågade en polis insatschefen om han skulle öppna verkanseld och skjuta ned helikoptern.

– Men befälet sade helt riktigt nej av det skälet att det inte fanns något direkt hot då, och att om helikoptern störtat hade den kunnat skada oskyldiga, säger han till SvD.

Hur stal rånarna en helikopter?

Att stjäla själva helikoptern som användes vid rånet var relativt enkelt för rånarna. Det fanns varken övervakningskamera eller larm i lokalen i Norrtälje där helikoptrarna stod parkerade. Helikoptern de kom över var från Roslagens helikopterflyg och var av typen Bell 206 Jet Ranger.

– De har skurit sig in genom en port som var dukklädd, och väl inne har de kunnat öppna porten på vanligt sätt. Därefter har de använt en liten traktor för att köra ut helikoptern. Sen har de stängt porten snyggt och prydligt och flugit därifrån, förklarar företagets vd Carl Meyer.

– Det behövs ingen startnyckel. Man behöver bara slå på strömmen.

Hur skicklig har helikopterföraren varit?

Enligt polis och experter tyder det spektakulära rånet på att piloten varit extremt skicklig. Bland annat har helikoptern manövrerat vid taket på G4S och sedan landat bara några meter från stora granar. Men Johan Lilliehöök, erfaren helikopterpilot sedan 1989 hävdar motsatsen.

– Den här typen av landningar som beskrivs görs varje dag, jag har själv landat på jättetrånga utrymmen, inte större än medarna på helikoptern, säger han till SvD.se.

Däremot måste rånarna ha haft tillgång till en pilot. Men det behöver knappast vara någon med kopplingen värderånare med helikoptercertifikat som eftersöks.

– Vi vet inte vem som kört. De kan ha värvat någon eller tvingat någon, säger Christian Agdur på Stockholmspolisen.

Hur kunde de oskadliggöra polisens helikoptrar så lätt?

Vid polisens hangarer i Myttinge i Värmdö utanför Stockholm placerade rånarna ut en bomb, eller något som liknade en bomb, för att slippa bli jagade av polishelikoptrar efter rånet. Men säkerheten är eftersatt på Myttinge. Helikoptrarna är nämligen bara tillfälligt placerade där sedan anläggningen i Tullinge förstördes i en brand 2002.

– Sedan dess har vi försökt hitta en ny etablering. Vi har inte haft bygglov att bygga upp en ordentlig byggnad med ordentligt skydd, säger Tommy Hydfors vid Rikskriminalpolisen.

Polisens arbete får hård kritik av Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Det är inte acceptabelt, polisen måste vara bättre rustade än så här. Polisen ställer krav på oss att vi ska skydda vår verksamhet 24 timmar om dygnet, men att de inte ens kan se över sin egen verksamhet är helt förkastligt, säger han till TT.

Annons
Annons
X

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 1 av 2

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X