Annons

”Hur kunde det gå så galet kring munskydd?”

Statsepidemiolog Anders Tegnell under en pressträff. En journalist med munskydd i förgrunden.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under en pressträff. En journalist med munskydd i förgrunden. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Retoriken om munskydd har tagit en märklig vändning i Sverige. I andra länder handlar det om att visa solidaritet, här har medborgare i stället fått det pedagogiska budskapet att svaga och oroliga kan bära mask om de vill, skriver professor Mona Holmqvist.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Nille Leander

Debatten om effekten av munskyddsanvändning för att minska spridningen av covid-19 lever i allra högsta grad än i Sverige, trots WHO: s rekommendationer. När det dessutom finns forskning som indikerar att munskydd fungerar smittdämpande, i en tid då smittspridningen i vårt land eskalerar okontrollerat, blir det svårt att förstå att Sverige inte följer de globala rekommendationerna om användande av munskydd.

Särskilt anmärkningsvärt blir det när man ser trängseln i affärer och kollektivtrafiken. Alla kan inte avstå från att ta sig till sitt arbete, klara att handla via nätet eller välja tider då det är glest med folk. Man kan dessutom tro att vi i Sverige sitter på kunskap som ingen annan i övriga världen ännu upptäckt avseende munskyddets användande, eller är det enda land som har en strategi som grundas på vetenskap som visar att det inte hjälper.

Annons
Annons
Annons