Recension

Skratta eller gråta. Humor i koncentrationslägerHur kul är ett skämt i koncentrationsläger?

Under strecket
Publicerad
Annons

”Det hade varit bättre om man aldrig blivit född”, säger en. ”Visst”, svarar en annan, ”men vem har sån tur, kanske en på hundratusen”.
Det är en typ av skämt som får mig att skratta högt och genast se mig om efter någon att återberätta det för. Nu är frågan: förändras lustigheten av att replikväxlingen förläggs till Buchenwald och de samtalande sägs vara lägerfångar? Förändras den av upplysningen att den de facto berättades i koncentrationsläger?
Just detta skämt blir väl varken bättre eller sämre, djupsinnigare eller lättviktigare därav. En otäck eftersmak får däremot de historier där en fånge ger en vakt ett vitsigt dräpande svar, eftersom situationen i verkligheten måste tänkas ha fortsatt med ett skott. Hur bra ska ett skämt vara för att vara värt att dö för?

Sammanställningen av begreppen humor och koncentrationsläger är chockerande, och Bertil Neumans bok ter sig därvidlag mer kontroversiell än
Roberto Benignis filmkomedi ”Livet är underbart” för några år sedan, som han refererar till ett par gånger. Jag sympatiserar spontant med dem bland de överlevande som har avvisat att bli intervjuade om roliga minnen. Neuman redovisar ärligt sådana reaktioner men försvarar sig med att andra har berättat hur mycket humorn betydde för dem under förföljelsen. Min olust inför projektet försvinner dock inte under läsningen. Jag rekommenderar mycket hellre den förra boken av samme författare, ”Judisk humor” från 2002, med historier från Östeuropa, USA, Israel och Sverige.
Båda böckerna bygger på systematiskt anekdotsamlande under ett långt liv. Bertil Neuman är uppväxt i en jiddischspråkig familj i Sverige på 20-30-talet och fick skämtlynnet ”med modersmjölken”, som ett socialt om inte genetiskt arv. Historierna hämtas inte bara ur den egna erfarenheten utan även ur vetenskaplig litteratur. Ämnet humor och Holocaust har redan ägnats flera avhandlingar i bland annat USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons