Hur klimatsmart är egentligen ekomaten?

Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion.
Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion. Foto: SvD

Om ekologisk mat är bra för klimatet eller inte är en debatt som flammar upp med jämna mellanrum.

Men hur ligger det egentligen till?

Elin Röös, som forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och hållbar markanvändning hjälper till att reda ut denna komplexa fråga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tittar man på konventionell och ekologisk odling, och inte tar med alternativkostnaden av den extra mark som behövs för att odla ekologiskt, så är klimatpåverkan generellt densamma per kilo produkt, även om det kan skilja för enskilda produkter, menar Elin Röös vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

För att producera samma mängd mat behövs alltså mer mark för odla ekologiskt – mark som exempelvis skulle kunna beskogas för att binda kol.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons