Annons
X
Annons
X

Hur klarade Reinfeldt terapeutens intervju?

På söndagskvällen intervjuades statsminister Fredrik Reinfeldt av terpeuten Poul Perris, i SVT:s serie Nyfiken på, där samtliga partiledare intervjuas. Hur klarade sig Reinfeldt? Har programmet ändrat din syn på statsministern? Var det bra att han ställde upp? Läs hela diskussionen!

(uppdaterad)
Terapeuten Poul Perris intervjuar samtliga partiledare i en SVT-serie med start ikväll. Först ut är Jonas Sjöstedt.
Terapeuten Poul Perris intervjuar samtliga partiledare i en SVT-serie med start ikväll. Först ut är Jonas Sjöstedt. Foto: DAN HANSSON, JESSICA GOW/TT, BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT, ANDERS WIKLUND/TT, HENRIK MONTGOMERY/TT, YVONNE ÅSELL, TOMAS ONEBORG, MALIN HOELSTAD

09:59 Carina Stensson:
Hej och välkommen till dagens diskussion. Nu startar vi!

09:59 tommyhome:
Programmet var generiskt, otroligt tråkigt och Reinfeldt framstod som en reklampelare för moderaterna snarare än som en individ med egna val.

09:59 Hanna:
Det var tydligt vem som hade makten i rummet. Det var som en vägg mellan terapeuten och Reinfeldt. Inte särskilt intressant.

Annons
X

10:00 Örjan:
Kan inte se att formatet i Nyfikenpå verkligen tillför något nytt till valrörelsen. Dels är partierna verkligen inte bara partiledaren, dels är de alldeles för slipade för att verkligen släppa ut något de inte kan kontrollera och som till 100% passar den väl utmejslade profilen. Reinfeldt styrde samtalet dit han ville.

10:01 Ruth:
En ansvarig statsminister som också vill ta och tar sitt ansvar.

10:01 Gunilla:
Klockrent Fredrik Reinfeldt! Alldeles klockrent!

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  10:01 Gustav:
  Elegant! Vettiga resonemang kring alla de frågor som finns att tackla i samhället och för familjer i sin vardag.

  10:04 Madeleine:
  Intervjun gav inget nytt alls, tyvärr. Det hade härligt att få se Fredrik visa lite känslor: glädje, sorg, ilska - vad som helst. Jag tror att det går att vara högsta hönset i landet med allt vad det innebär av tuffa beslut och seriositet. Och samtidigt våga bjuda lite mer på sig själv. Alla politiker vill vara så slätstrukna och folkliga. Men jag vill att Sveriges statsminister ska vara smartare, mer utbildad, mer driven och bättre strateg än genomsnittet. Och samtidigt ibland våga bjussa på lite mänsklighet och tillkortakommanden. Fredrik var slätstruken som ... finspackel?

  10:05 Thorsten Schütte:
  Tja, om det fortsätter i samma stil som med de första två partiledarna kommer väl alla åtta att framstå som lika hyggliga prickar, på gott och ont.

  10:05 Fredrik:
  Han klarade det bra. Dvs nästan helt intetsägande. Mission accomplished.

  10:05 Sune Ervanius:
  Fredrik Reinfeldt är en ledarbegåvning, fick sitt första uppdrag som ledare när han var 11 år. Blev elitsoldat, jägare och kapten. Han har fått uppdrag – inte sökt uppdragen. Tack Fredrik för att Du vill leda Sverige in i framtiden.

  10:06 Per:
  Reinfeldt är väl uppvuxen i ett radhus i Bromsten. Att påstå att det ”ligger inklämt mellan Rinkeby och Tensta” är att tänja rejält på sanningen måste jag säga.

  10:06 Jenny:
  Fredrik är alltid bra. Förtroendeingivande och mänsklig.

  10:07 Sören:
  Reinfeldt hade en soloföreställning. Terapeuten hade inte mycket att säga till om och man kan inte säga att han ledde utfrågningen. Reinfeldt visade vem som bestämmer. Programidén är usel. Man får visserligen en bild av partiledaren,, men väldigt lite information om partiets konkreta politik.

  10:08 David:
  Bara frågor ur ett rent ”nostalgiskt” perspektiv - där ingen av Reinfeldts tankegångar omsätts i dagens Sverige... Tensta idag är väl så långt ifrån man kan komma Tensta 1977...

  10:09 Birgit J:
  Som väntat undvek Reinfeldt att nämna orden JÄmlikhet och Solidaritet. Personligen blev jag inte förvånad, men det vore väl klädsamt för Moderaterna att visa intresse för den blödande välfärden i vårt land. Arrogant!

  10:09 jan E:
  Reinfeldt verkar bygga sina resonemang på ett stelt och konservativt sätt och bär med sig samma plattform som han skapat under barn och ungdomsåren. Tyvärr såg jag ingenting av ett dynamiskt och lustfyllt tänkande - ett kreativt och positivt sätt. En riktigt tråkig dysterkvist får man ju säga. Han inger inte förtroende hos mig kan jag lugnt säga.

  10:09 Lena Strömberg:
  För mig framstod Fredrik Reinfeldt som en konservativ liberal. Intelligent, stark, förtroendeingivande och målinriktad.

  10:11 Sölve Lorentzon:
  Som lekman tycker jag intervjun var bra och intressant. Fick en bild av en ansvarstagande ledare och statsminister. Min aktning för honom steg och jag fick en mer positiv inställning till hans politik. Typiskt att statsvetarna och reportrarna i vanlig ordning försöker vrida till det.

  10:11 eva holm:
  Fredrik R. är den klokaste!

  10:11 Gunnar:
  Jag röstar mycket hellre på M än på V, men samtidigt tycker jag att Jonas Sjöstedt gjorde ett mycket starkare intryck än vad Fredrik Reinfeldt gjorde.

  10:13 Kristina:
  Trots en mycket färglös intervjuare gjorde Fredrik Reinfeldt ett mycket bra program. Imponerande!!

  10:13 robert:
  ”Oäkta människor”, vår nya serie.

  10:13 A:
  Som nämdes i någon tidning förra intervjun: ”Problemet är att det finns få saker som är så meningslösa som att låta en politiker tala till punkt”

  10:13 Anna:
  Vilken intervju? Reinfeldt styrde den undfallande Perris och SVT!

  10:14 Stina E-son:
  Opersonligare kan man väl knappast vara. Han når inte fram alls tycker jag. Kontrollbehovet verkar vara enormt och han slösar tid på egna oväsentliga detaljer som inte har med frågan att göra. Känslor verkar inte finnas riktigt. Helhetsintrycket blir väldigt stelt och känslokallt.

  10:15 Ella:
  Reinfeldt klarar sig alltid bra.En trygghet att ha honom som statsminister.

  10:16 Thomas:
  Fredrik gjorde det bra. det var ganska tydligt att han var väl förberedd på de frågor som Poul P. skulle kunna ställa. En del svar och upprepningar kan kopplas till att det är val i höst. 1) Fredrik är förtroende-skapande och 2) jag ser inget alternativ.

  10:16 Carina Stensson:
  Vill du veta mer om Poul Perris och hans bakgrund? Här är en SvD-intervju gjord av Erika Hallhagen i oktober 2012.

  10:17 Monica:
  Poul Perris var alldeles för tam och menlös som utfrågare, handlar det om ideologier ska det finnas mer engagemang och hetta till. Fredrik Reinfeldt själv var som man kunde förvänta sig - arrogant, kylig och världsfrånvänd. Han fick en alldeles för lätt resa genom programmet och behövde egentligen inte anstränga sig ett dyft.

  10:18 IT:
  Bekvämt att kunna välja bort obekväma ämnen och sedan utan ansiktsuttryck svara neutralt och intetsägande som en hal ål på alla frågor.....

  10:18 Robert Barun:
  Bra efter omständigheterna och det borde han klara av eftersom han fick välja de frågor som han fick. Skitdåligt av SVT och uselt av en statsminister att välja de frågor han skall svara på ungefär som Sjöstedt skulle valt att avstå frågor om kommunism

  10:19 Lars-Olof Pehrsson:
  Reinfeldt klarade sig utmärkt. Alla vet vi att han inte är någon karismatisk atlet! Däremot är jag mycket kritisk till de tre som efteråt skulle kommentera det jag just sett och hört. Inkompetent och pladdrigt. Programmet nedgraderades genom deras insats till Idol eller Robinson!!!

  10:19 Karin:
  Reinfeldt gjorde rätt som valde bort ”känsliga ämnen”! Finns väl ingen anledning att blotta sig inpå bara skinnet i ett TV program Det angår ingen och vem vet, den reko man han är lämnar han inte ut personer som ev. skulle ha varit känsligt.

  10:21 Klas:
  Känsliga privata frågor skulle minska avståndet mellan politiker o vanliga människor/väljare. Varför togs inte Reinfeldts papparoll upp? 8 år som statsminister bör sätta lite spår i rollen som pappa. El hans skilsmässa? Även det skulle minska avståndet till hans väljare gnm igenkänning

  10:22 Olle Wickbom:
  Han klarade sig bra! Det var inget hum-ande utan han svarade direkt. Hur skulle Löven klara sig i FN, EU och i Genéve? Man bävar!

  10:22 Jonas:
  En del klagar över avsaknaden av kritiska frågor. Jag tycker tvärtom. Det är en befrielse att för en gångs skull få höra en politiker prata till punkt.

  10:22 Gandalfdenvite:
  Att svt använder svårtillgänglig tid med Statsministern till att diskutera dennes irrelevanta privatliv istället för att under ett supervalår diskutera politik är skäl nog att vägra betala TV-licens! Partiledardebatterna innebär bara samma gamla förutsägbara repliker som, med olika variationer, upprepas varje valår, så svt borde ägnat tid åt att grundligare granska partiledarnas personliga politik som de avser förmå sitt parti att driva! Valen har numera blivit rena dokusåpor mest avsedda att distrahera medborgarna från det verkliga maktutövandet, och lura dem tro de lever i en ”demokrati”!

  10:23 Christer Derger:
  Intervjun blev meningslös. Fredrik hade full kontroll och framstod som den statsman han är. Obegripligt med ”experterna ”efteråt. Att dra så långtgående slutsatser från en så kort intervju är märkligt.

  10:23 Lina:
  Stelt, tråkigt och ultrakonservativt. Avslöjade en statisk syn på människan, ont-god, talang-talanglös etc. Låg empati och tilltro till människors utveckling utifrån det samhälle han bygger. Lite skrämmande för oss vanliga människor.

  10:26 Jesper:
  Reinfeld gav uttryck för värderingar som stämmer illa med Riksidrottsförbundets riktlinjer till ungdomsledare vad gäller barnidrott och selektering. Lite anmärkningsvärt. För övrigt var det ganska ointressant och opersonligt tvärtemot syftet. Han ger ett trött intryck och jag tror han avgår efter en valförlust.

  10:26 Staffan Holmgren:
  Han bjöd inte ett dugg på sig själv. Vi fick inte veta något om vem människan Reinfeldt är.

  10:26 Rick:
  Programmet gav inget. Slug som en räv som vanligt, kan starta ett 3dje världskrig och ändå se helt oskyldig ut. Analysen efteråt var betydligt mer givande i så fall, kan hålla med om den i viss mån.

  10:30 @jonah_teppes:
  Jag såg intervjun av Jonas Sjöstedt förra söndagen och deltog sen på twitter på #nyfikenpå. Det var bra drag på Twitter. Igår såg jag på intervjun av Reinfeldt och det var inte riktigt samma drag på intervjun och jag upplevde det som att det var mindre aktivitet på twitter efteråt. Inläggen var mer negativa än när Sjöstedt intervjuades. Jag tycker att programidén är utmärkt och programmet har för min del konkurrerat ut SÅ SKA DET LÅTA och det är min själ inte illa.

  10:30 Carl:
  Han hade samma tonläge och attityd som i en riksdagsdebatt ungefär. Karln är ju så inbunden och sluten. Jag vill inte ha den attityden hos en statsminister.

  10:33 Sara:
  Så här långt, Sjöstedt = idealist, Reinfeldt = karriärist. Men allra mest ser jag nog fram emot intervjun med Jimmie Åkesson, för att få höra vad han själv tycker och varför han gör det - som motvikt till vad media under alla år sagt att han tycker.

  10:33 Eva:
  Ganska trist med psykoterapeutiskt anslag. Fredrik Reinfeldt klarade sig dock med bravur.

  10:33 Rikard:
  Angående reaktionerna så tycker folk som har bra jobb och en mysig tillvaro om Reinfeldt och de som inte har gynnats utan har det svårt ekonomiskt och otryggt ja de tycker inte om Reinfeldt. Ingen av grupperna förstår sig på varandra. Underbart är det.

  10:33 perberggren75@gmail.com:
  Per: Jag tycker inte alls att intervjuerna är harmlösa. Det blir ganska tydligt vilka blinda fläckar politikerna har. Reinfeldts betoning på ansvar visar att han fick klara sig själv i livet och kanske led brist på omsorg och förståelse.

  10:34 Carina Stensson:
  Någon måste befria Reinfeldt, så skriver Eva Franchell i Aftonbladet efter SVT-intervjun, läs artikeln här.

  10:35 Benoit:
  Det har inte ändrat min syn på Reinfeldt. Han är en svag ledare som saknar vision och strategi över hur Sverige ska utvecklas både på kort och lång sikt. Han har lett landets regering i snart två mandatperioder och fortfarande inte ett ord över hur problemen inom arbete, industri, export och invandring ska lösas. Jag rror att han som alla andra politiker har fokus på sin egen karriär och framtid. Tråkigt!

  10:36 Kerstin P:
  Hoppas att vår regering får 4 år till bara att vara 4 olika partier som regerar tillsammans säger mycket och med Fredrik som rorsman och vägen som mål blir det bra

  10:36 Lina:
  Låt oss slippa meningslösa tolkningar efter intervjuerna! Reinfeldt var smart och bra! Bort med de sk experterna efteråt. Obegripligt att just deras personliga tolkning får sändas efter intervjuerna.

  10:36 Emma Lovisa:
  Jättetråkigt resultat av ”utfrågningen”. Det kan väl inte vara meningen med programmet att partiledarna ska få en extra timme för politisk plädering. Och Fredrik Reinfeldt - välpolerad, charmlös tennsoldat med starkt kontrollbehov. Trots alla vackra ord - empatilös. Perris hade inte en chans! Hoppas verkligen att de kommande partiledarna ska bjuda mer på sig själva. Om inte - vad är då meningen med programmet? Vågar någon politiker visa att de också är människor?

  10:38 ingrid jonsson:
  vore bra om valet kom att handla om ideologi i högre grad än plånboksfrågor. Alltså: Vill vi må bra på vägen eller lida mot en illusion (klasslösa samhället alt. himlen om man väljer det religiösa perspektivet)

  10:40 Catharina:
  Bra intervju! Tack för att vi slapp personliga frågor. Helt irrelevant för allmänheten.

  10:40 Gunnar:
  Han vill ju absolut ingenting! Inga visioner alls. På ett aktivt sätt visionslös. Jag trodde inte att det fanns såna människor. Och att den delen av kritiken mot honom var retorik. Men nej då. Han ÄR så där. Åh fan, tänkte jag.

  10:40 Ruben:
  Svenska folket borde vara j-vligt glada för att vi har Reinfeldt som statsminister.

  10:40 Nikka:
  Känns som att reinfeldt aldrig kommer kunna vinna bland vissa grupper. Hur han än hade svarat/betett sig hade han fått kritik för sitt sätt och sin politik. Att påstå att stora delar av tittarna redan har sina fasta och klara uppfattningar om de olika partiledarna och ser på programmen med dessa ”glasögon” är ett understatement.

  10:40 Marianne:
  Jag fick en bra bild av den man som så skickligt har förändrat och befriat Sverige. Jag har ännu större förtroende för Reinfeldt och hans politik efter att ha sett programmet. Däremot var statsvetarnas kritiska kommentarer helt överflödiga.

  10:42 Johan:
  Hur kan Reinfeldt beskrivas som ”konservatismens idealtyp” de nya moderaterna tar inte ansvar för konservativa kärnfrågor som t ex försvaret

  10:46 Tomas:
  Är övertygad om att Reinfeldt är ärlig i sin strävan mot ett samhälle med större individuell frihet och dynamik. Men det blev lite slingrigt. Synd att de inte gick vidare och fördjupade den diskussionen. Paradoxen liberalkonservativ är högintressant.

  10:46 lasse:
  Jag tycker upplägget är bra. Terapeutsamtalet är spännande och i Reinfeldts fall märker man politikerproffset. ”Analysen” efter programmet är inte så smart, därför att den analyserar en annan typ av samtal eller en utfrågning. Det var ju det som var meningen - en annan typ av samtal. Vem sjutton analyserar ett terapisamtla eller ett personligt samtal? Bort alltså med TV:s analys, den försöker bara lägga till rätta och inte är den så smart heller. Det blir bara kontraproduktivt.

  10:49 Carina Stensson:
  Här är lite reaktioner på Twitter.

  10:49 Guran:
  Fredrik Reinfeldt gjorde ett mycket positivt intryck. Ärlig och uppriktig i sin syn på individen och människan. Frihet att välja och ta ansvar, lyssna på vad andra har att säga. Bra utfrågare!

  10:49 Eva:
  Hur kan en folkvald politiker få välja bort obekväma frågor???? Det är inte ett demokratiskt samtal längre om SVT och journalister inte får ställa alla sorters frågor. Han gör som din ex fru och väljer den enklaste vägen. Avböjer det svåra.

  10:50 Lennart:
  Tyckte att intervjun/samtalet var lite väl återhållsamt från Poul Perris sida. Jag saknade mera ingående frågor om Fredrik Reinfeldts ideologi. Om tron på individens kapacitet, självförverkligande och frihet. Om hur vi ska ta hand om varandra i ett demokratiskt och jämlikt samhälle samtidigt som han betonade att vi har olika förutsättningar och att det finns vinnare och förlorare. Tyckte inte att detta, enligt min uppfattning, något motsägelsefulla i Reinfeldts och Moderaternas ideologi blev tillräckligt penetrerat.

  10:52 Carina Stensson:
  SVT-intervjun har tydligt satt igång många reaktioner och tankar, både om själva programmet, men också om politiken och idelogin. Vi hinner med några inlägg till före kl 11.

  10:53 Rikard:
  Ja, vilka tyckare är tråkigast. Statsvetarna efter programmet, mediefolket på Twitter, eller vi som sitter här och tycker?

  10:54 Erik:
  Räknade antalet gånger Reinfeldt nämnde ”ansvar”. Tappade räkningen efter 20 minuter, då hade han nämnt ansvar 11 gånger. Jag tror det hade varit bra om statsministern utnyttjat tiden åt att förklara vad det är han vill ta ansvar för! Vi är allt fler medborgare som undrar över innehållet, inte själva metoden!

  10:54 Rikard:
  Gunnar: Korrekt, Reinfeldt vill inget. Men det vill ju inte många av de som röstar på honom heller? Priviligerade människor vill fortsätta vara priviligerade, det är allt.

  10:56 Alexander:
  En bättre statsminister går inte att hitta! Det är nästan med en form av komisk tragik som man kan se på när svenska folket går igång sin klagomålskampanj över hur fruktansvärt det är att leva i ett moderatstyrt Sverige. Jag hoppas verkligen folket tar sig i kragen och röstar fram denna man till statsminister igen! Såvida vi inte skall backa tillbaka 20 år i tiden igen...

  10:58 Sofia:
  Erik: Tänkte samma tanke! Finns det verkligen inget ideologisk innehåll förutom ”ansvar” och ”frihet”. De är alldeles för abstrakta begrepp för att tittaren ska kunna förstå Moderaternas politik. Är statsministern rädd för att säga vad ha tycker?

  10:59 mattias kettilmundsson:
  Bra efter omständigheterna och det borde han klara av. Han fick välja de frågor som han fick. Skitdåligt av SVT och uselt av en statsminister att välja de frågor han skall svara på ungefär som Sjöstedt skulle valt att avstå frågor om kommunism

  10:59 Alison:
  Varför måste vi alltid ha så mycket analys från så kallade experter efter intervjuer innan vi hinner avgöra vad vi själva tänker? Lämna oss i fred!

  11:00 Per:
  Skäms som svensk när jag ser Reinfeldt i en terapistol...

  11:00 Rikard:
  Reinfeldt gör en förtroendeingivande insats. Klok, intelligent, ansvarstagande, mänsklig, gudalik och målinriktad. Det är en sån ledare vi vill ha. Så bygger vi välfärden och klarar jobben.

  11:00 Olof:
  Programmet som sådant är ointressant, men statsvetarnas kommentarer efteråt är intressanta. Inte minst att de noterade konservatismen hos Reinfeldt (”vägen är det viktiga, inte målet). Det borde fler politiska kommentatorer beröra: Reinfeldt och M är ju reaktionära!

  11:01 Björn:
  Något tråkigare än detta går inte att hitta. Det lät som om han presenterade ett dödsbud - påstås att han har en komisk ådra - var fanns den?

  11:02 OLA:
  Sluta kalla Reinfeldt konservativ. Han är extremliberal.

  11:02 Carina Stensson:
  Jag tackar för dagens intensiva diskussion! Vill du veta vad vi diskuterar framöver, följ oss på Twitter, Facebook och www.svd.se/opinion.

  Annons
  Annons
  X

  Terapeuten Poul Perris intervjuar samtliga partiledare i en SVT-serie med start ikväll. Först ut är Jonas Sjöstedt.

  Foto: DAN HANSSON, JESSICA GOW/TT, BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT, ANDERS WIKLUND/TT, HENRIK MONTGOMERY/TT, YVONNE ÅSELL, TOMAS ONEBORG, MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X