Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Hur kan vi förstå Israel via TT, SR och SVT?

Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN

Det är en underdrift att svensk nyhetsrapportering om Israel lämnar övrigt att önska. Det är i och för sig alltid klokt att scanna av internationell press när konflikter blossar upp i olika delar av världen, men när det kommer till relationen mellan Israel och dess fientliga grannländer är det ett absolut måste. Det finns inte en chans att få en rimlig bild av vad som egentligen händer enkom via TT, SR eller SVT. Jag tror inte att det är illvilja, det är bara en svensk tradition från det långa 1970-talet som verkar väldigt svår att bryta.

Den nya våg av våldsamheter riktade mot civila som inleddes i Israel under det judiska nyåret, den 13-14 september, har dykt upp i nyhetsflödet. Den 1 oktober skjuts en kvinna och hennes make ihjäl av en Hamascell. Deras fyra barn ser på. Den 3 oktober knivhuggs en ung man på sin väg till Västra muren i Jerusalem, judarnas heligaste plats och den enda del som återstår av det gamla templet. Hans fru och barn är med och skadas. Den man som försökte rädda honom knivhöggs också till döds. I båda fallen stoppades de skyldiga av polis och i det senare fallet sköts gärningsmannen ihjäl. Detta fick av TT rubriken ”Palestinier sköts till döds” vilket i och för sig är en korrekt beskrivning av en del av händelsen, men som rubriksättning minst sagt missvisande.

Någonstans lurar en uppfattning om att vårt främsta bidrag till de människor som lever under erbarmliga förhållanden i Gaza är att ständigt kritisera Israel. Men för att göra deras situation begriplig måste dels Israel beskrivas korrekt, dels den palestinska myndigheten och palestiniernas ledare ses för vad de är. Medan Israel är en demokrati kringgärdad av terroristvänliga, auktoritära stater med ett levande demokratiskt samtal och mänskliga rättigheter, utnyttjar Hamas med flera sina palestinska syskon för egen vinning.

Annons
X

Eller för att uttrycka det i svenska normer: Regionens Pridefestival hålls i Tel Aviv, inte i Gaza eller på Västbanken.

Annons
Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X