Hur kan ”skit” göra ”bra” bättre?

Varje dag fram till jul skriver Sara Lövestam om språk i SvD. Illustration: Thomas Molén
Varje dag fram till jul skriver Sara Lövestam om språk i SvD. Illustration: Thomas Molén

Sätt ihop ett negativt laddat ord med med ett som är positivt laddat och – vips, så har du ett ord som ”skitbra”. Men hur kan ”skit” vara något bra?

Under strecket
Publicerad
Annons

Dagens språklucka går särskilt till Gunnar, som mejlade mig angående påfundet att sätta skit- framför ord som inte har med skit att göra. Gunnars främsta exempel är skitbra, ett ord som i› dag används ymnigt i både vardagsliv och medier. Är det inte motsägelsefullt, att förstärka ett så positivt ord som bra med ett så smutsigt ord som skit? Och, undrar Gunnar, finns det några andra språk där man gör likadant?

För att göra ett förstärkningsord på svenska behöver man egentligen bara ta ett ord som känns starkt och kombinera det med andra ord. Det är laddningen i ordet man använder, och sådan laddning kan man utvinna både ur positiva och negativa ord – men negativa ord har ofta en starkare laddning. Ordets ursprungliga betydelse är mindre viktigt än dess känslomässiga styrka, när man tar laddningen och skjutsar in den i det ord som behöver förstärkas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons