Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Jenny Nordberg: Hur kan samhället skydda sig från missnöjda unga män?

Det kan vara en helt vanlig ljuvlig svensk sommarmorgon. Du går upp på morgonen för en kopp kaffe på förstukvisten och hittar ett avskedsbrev från din son på köksbordet. Han har bestämt sig för att åka till Syrien och bli martyr. Runt 80 svenskar har rest till Syrien för att kriga för den islamiska staten. Det kan lika gärna vara en dansk eller en norsk sommarmorgon. Totalt har runt 2 800 unga män med västerländska pass redan gett sig av.

På Ramadans första dag utropades också det nya kalifatet i Syrien och Irak, dit rättrogna fundamentalister runt om i världen uppmanas ansluta sig. ISIS, eller den islamiska staten som de nyligen döpt om sig till, är i full färd med att upprätta sitt taliban-liknande styre och expanderar i Irak och Syrien, ända bort till Turkiets gräns. De har till och med börjat utfärda egna pass för det nypåhittade landet. Även kvinnor från Europa och USA välkomnas och rekryteras som hustrur till de radikala krigarna, som till en tredjedel består av utlänningar.

Många människor flyr nu hals över huvud därifrån. Men det berör också västländer på ett akut vis, eftersom rekryterna också är tänkta att i något läge återvända till Europa och USA för att fortsätta kampen där. Enligt Säpo har ungefär 40 jihadister med svenska pass återvänt till Sverige. Storyn om hur de från början rekryteras upprepar sig i många enskilda fall och påminner om både Breivik och Bostonbombarna: En misslyckad ung man på drift; ofta barn till muslimska invandrare, eller en ensling som bara inte funnit sig tillrätta och söker enkla svartvita svar och en mening med tillvaron.

Annons
X

**Så kan samhället **någonsin skydda sig mot dessa frustrerade unga män som famlar efter någon typ av ledarskap och söker efter lämplig sekt att ansluta sig till? I flera år har myndigheter i USA försökt med olika metoder, exempelvis genom arabisk- och engelsktalande agenter som surfar runt på rekryteringsforum och lägger fram broderliga motargument till varför jihad är en dålig idé. Som att man kan dö, eller att Gud ogillar när oskyldiga människor sprängs i luften.

Men ett ännu mer briljant pragmatiskt initiativ kommer från Tyskland, där experter som länge sysslat med att motarbeta anslutning till extremhögern kommit på att islamistrekrytering fungerar på exakt samma vis och lockar män från liknande omständigheter. Eftersom säkerhetstjänsten inte har upptäckt de unga männen medan de radikaliserats, eller inte kunnat hindra dem från att åka, finns därför nu istället tyska frivilligorganisationer som hjälper familjer som märker att barn i familjen börjar bli osedvanligt fromma och radikala. De säger sig även fått nödsamtal från förtvivlade föräldrar i Sverige. Målet är att hindra unga män från att åka till Syrien, eller att övertala dem att komma hem och sedan hjälpa dem att få en någotsånär vettig tillvaro i Tyskland istället.

Kanske är det något som borde ingå i Mona Sahlins nya uppdrag som nationell samordnare mot extremism i Sverige?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X