Annons

”Hur kan man ändra uppfattning så radikalt”

Carl Larsson, självporträtt 1912.
Carl Larsson, självporträtt 1912. Foto: Andreas Nilsson, Malmö konstmuseum

Att hänga med i Carl Larssons alla inskjutna satser och väldigt långa meningar visade sig vara svårt för många som provläste – därför har meningsuppbyggnaden i vissa fall setts över. Ami Bergöö och Helena Brunkman svarar Carl-Johan Malmberg om senaste utgåvan av Carl Larssons självbiografi.

Under strecket
Publicerad

I samband med att den nya utgåvan av Carl Larssons självbiografi ”Jag” gavs ut våren 2013 skrev Carl-Johan Malmberg (10/6 2013) en text i SvD där han ”läser en av de viktigaste självbiografierna av en svensk konstnär”. Carl-Johan Malmberg är i artikeln mycket imponerad av Carl Larssons självutlämnande självbiografi, och vi kan inte annat än hålla med – den store konstnärens livsberättelse är både intressant, drabbande och på sina ställen mycket rolig. Det som då nämns om bearbetningen som är gjord i denna utgåva är: ”Nu har manuskriptet granskats av utgivarna Ami Bergöö och Helena Brunkman, borttagna partier har återinsatts och förklarande noter vägleder läsaren.” Idel positiva tongångar.

Den 30 maj 2019 publicerar samme skribent en krönika och nu finner Carl-Johan Malmberg plötsligt inte ord för hur förolämpande mot läsaren den nya utgåvan är. ”Efter förordets deklaration är det omöjligt att lita på texten jag har framför mig. Vad är äkta Carl Larsson och vad är en förfalskning?”

Annons
Annons
Annons