Annons

Hur kan Erica Lejonroos få upprättelse?

TV4 | Gangsterknäck med konsekvenser En märklig historia utspelade sig i Stockholmsförorten Sundbyberg efter valet. Sundbyberg har alltid varit rött. Socialdemokraterna hade styrt kommunen i 87 år, tidvis i egen majoritet. Men i år blev det maktskifte.

Publicerad

Moderaternas gruppledare och förstanamn på listan, Kristoffer Tamsons, rekryterades genast till Statsrådsberedningen och ersattes av 39-åriga Erica Lejonroos.
Lejonroos har inte den vanliga bakgrunden för politiker. För 15 år sedan var hon kriminell och drogmissbrukare. Hon lyckades ta sig ur missbruket och engagerade sig i Kris, Kriminellas revansch i samhället, för att hjälpa andra. Hon pluggade, skuldsanerade och tog sig på fötter igen. Nu skulle hon bli kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande: en enastående bedrift.

Då sänds ett inslag i TV4:s Nyheterna, där Erica Lejonroos anklagades för att i egenskap av styrelseledamot i Kris ha beviljat sig själv 3 000 kronor till tandvård. ”Det var bara ett problem med reportaget”, skriver Gunnar Ohrlander
senare (11/11) på Aftonbladets kultursida, ”det var vad journalister brukar kalla ett gangsterknäck, det var fel.”
Lejonroos fick visserligen betala tillbaka 2 700 kronor till Kris. Hon hade sökt och beviljats pengar för tandvård från en stiftelse som samarbetar med Kris. Hon satt inte i styrelsen. Senare visade det sig att ett tekniskt misstag begåtts. Man måste vara folkbokförd i Stockholm för att beviljas bidrag ur fonden, och det var inte Lejonroos. Hon trodde att saken skulle vara utagerad när hon hade betalat tillbaka pengarna till Kris.

Annons
Annons
Annons
Annons