Annons

Hur kan Erica Lejonroos få upprättelse?

TV4 | Gangsterknäck med konsekvenser En märklig historia utspelade sig i Stockholmsförorten Sundbyberg efter valet. Sundbyberg har alltid varit rött. Socialdemokraterna hade styrt kommunen i 87 år, tidvis i egen majoritet. Men i år blev det maktskifte.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas gruppledare och förstanamn på listan, Kristoffer Tamsons, rekryterades genast till Statsrådsberedningen och ersattes av 39-åriga Erica Lejonroos.
Lejonroos har inte den vanliga bakgrunden för politiker. För 15 år sedan var hon kriminell och drogmissbrukare. Hon lyckades ta sig ur missbruket och engagerade sig i Kris, Kriminellas revansch i samhället, för att hjälpa andra. Hon pluggade, skuldsanerade och tog sig på fötter igen. Nu skulle hon bli kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande: en enastående bedrift.

Då sänds ett inslag i TV4:s Nyheterna, där Erica Lejonroos anklagades för att i egenskap av styrelseledamot i Kris ha beviljat sig själv 3 000 kronor till tandvård. ”Det var bara ett problem med reportaget”, skriver Gunnar Ohrlander
senare (11/11) på Aftonbladets kultursida, ”det var vad journalister brukar kalla ett gangsterknäck, det var fel.”
Lejonroos fick visserligen betala tillbaka 2 700 kronor till Kris. Hon hade sökt och beviljats pengar för tandvård från en stiftelse som samarbetar med Kris. Hon satt inte i styrelsen. Senare visade det sig att ett tekniskt misstag begåtts. Man måste vara folkbokförd i Stockholm för att beviljas bidrag ur fonden, och det var inte Lejonroos. Hon trodde att saken skulle vara utagerad när hon hade betalat tillbaka pengarna till Kris.

Annons
Annons
Annons