”Hur hjälper vi min arga bror?”

Vad kan en lillasyster göra för att hjälpa en store­bror som mår dåligt?
Vad kan en lillasyster göra för att hjälpa en store­bror som mår dåligt? Foto: Staffan Löwstedt

En bror som skriker, smäller i dörrar och stänger in sig på rummet – och familjen vet inte vad de mer kan göra. SvD:s psykolog ger råd i hur man kan ge stöd till någon som inte själv vill söka hjälp.

Under strecket
Publicerad
Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld.

Annons

Fråga: På senare tid har min 21-åriga storebror blivit allt mer lättirriterad och arg vid vissa tillfällen. Ibland när jag frågar hur han mår, en ganska vanlig fråga att ställa, får jag inget svar. Och när jag då frågar ”varför svarar du inte?”, kan han reagera kraftigt genom att smälla hårt i en dörr, skrika att jag ska hålla käften eller bara gå därifrån.

Vi i familjen ser att han mår dåligt. Ibland kan han stänga in sig på sitt rum under en hel dag och ibland även dagen efter, och kommer knappt ut för att äta, eller prata med oss. Problemet är att han inte vill ta emot hjälp från psykolog eller liknande trots att vi i familjen har pratat med honom om det, istället säger han att han vill lösa sina problem själv. Jag tror det kan bero på att han tidigare mött psykologer han inte klickar med och haft svårt att formulera sina problem för dem. När vi försöker prata med honom om att han borde träffa en psykolog så blir han snabbt jättearg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons