”Hur hanterar jag min inre kritiker?”

Inre kritiker gjorde att ”AC” slutade spela musik.
Inre kritiker gjorde att ”AC” slutade spela musik. Foto: Anders Wiklund/TT

En högljudd inre kritiker har gjort att signaturen ”AC” slutat med både idrott och musik. ”Lusten försvann.” Utmana dig själv – det går att tämja perfektionismen, svarar Psykologen.

Under strecket
Publicerad
Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld.

Annons

Fråga: Jag är en medelålders man som i det mesta lever ett gott liv, med arbete, familj, vänner och intressen. Men jag har också en skuggsida som tidvis gör livet tröstlöst. Det är att jag är så hård mot mig själv, eller som att det finns en inre kritiker som tar bort glädjen ur livet.

Jag har exempelvis sysslat med idrott och musik, på rätt så avancerad nivå för att vara amatör, men gör det inte längre. I båda fallen var det samma mönster, jag hade högre krav på mig själv än jag kunde leverera, började ifrågasätta om det exempelvis var meningsfullt att spela musik för publik, jag var ju ändå så kass. Där försvann lusten till musiken, så jag slutade. Inte över en natt, men som en process med given utgång. Nu är det inte ens kul att se åt ett musikinstrument, eller idrottsutrustning längre. Det gick så långt att jag inte litade på uppmuntran och beröm jag fick, jag tänkte att det antingen var smicker eller så visste folk inget om musik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons