X
Annons
X

Hur gör man med mensen i rymden?

Att ha mens under rymdfärden är kanske ingen höjdare. Så vad funkar bäst när kvinnliga astronauter vill skjuta på blödningen? Det har brittiska forskare försökt reda ut.

Av TT

Att undvika mens i rymden har några nackdelar, som man kanske inte tänker kring på samma sätt som nere på jorden. Ska man på en längre tur till exempel, säg en treårig expedition, skulle det gå åt cirka 1 100 p-piller, vilket innebär en hel del skräp i form av gamla förpackningar att ta hand om på rymdfärjan, enligt forskarna vid Kings College i London som gjort studien. P-piller har traditionellt varit den vanligaste metoden för astronauter att skjuta upp mensen.

För att undvika förpacknings-problemen skulle långtidsverkande preventivmedel, som spiraler eller p-stavar vara ett alternativ. Föremålen verkar inte påverkas av g-kraften som astronauterna utsätts för under färden, enligt den vetenskapliga litteratur på området som forskarna gått igenom. Däremot kan man behöva se över om det finns risk för att de speciella dräkter och den utrustning som astronauterna har på sig kan stöta emot eller "haka fast" i implantaten.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X