Hur goda är de nya ölsorterna?

Öl med lingon eller varför inte kaffe? SvD:s Thomas Berglund tipsar om sex nya ölsorter.

Under strecket
Publicerad
Annons

1 / 6

Dugges lingonbärliner. 33 cl, 24,70 kr, 3,6% alkohol. Dugges ale- & porterbryggeri, Sverige.
Färgen är vackert rosaröd och doften god. Smaken frisk och syrlig, men det är svårt att pricka in lingonen utan facit. Det drar faktiskt mer åt vita vinbär, men vad gör det när det är så här gott och befriande alkoholsvagt.

Annons
Annons

2 / 6

Founders Rübeaus. nr 11207, 35,5 cl, 31,90 kr, 5,7% alkohol. Founders Brewing Company, USA.
Doften är stor och fruktig, maken mycket god och sötman fint återhållen. Vi skulle nästan beskriva den här hallonbiran med inslag av blodgrape som som maltig och torr. Supervärmen kanske har gjort sitt i år men detta kan ändå bli en sommarfavorit.

Annons
Annons

3 / 6

Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest. nr 11893, 71 cl, 81,90 kr, 6,7% alkohol. Sierra Nevada Brewing, USA.
”Södra hemisfären”, eller södra halvklotet, kallas den del av en planeten Jorden som ligger söder om ekvatorn. Södra halvklotet domineras av vatten, men här lever också omkring 10% av jordens befolkning. Knappt 4,5 miljoner av dem på Nya Zeeland, ett land vars humle upptäckts av ölälskare på norra halvklotet först på senare år. Southern Cross, Pacifica, och Motueka bidrar till att packa det här favoritölet med exotisk frukt som mandarin, melon, krusbär, aprikos och ananas. Kombinerat med en lätt karamellig sötma är resultatet alldeles utsökt.

Annons
Annons

4 / 6

Duvel Tripel Hop. nr 11204, 33 cl, 29,90 kr, 9,5% alkohol. Duvel Moortgat, Belgien.
Det här är en specialversion av Duvels klassiska tripel. Saaz och Styrian Golding har den här gången fått sällskap av Mosaic. Färgen är mycket ljus, nästan som vitt vin med en liten sötma och det skulle nog kunna ersätta välkomstbubblet på riktigt fina tillställningar. Smaken är fruktig samtidigt som alkoholen känns utan att störa allt för mycket. Här samsas ananas med honung, ljust bröd och lite grape.

Annons
Annons

5 / 6

Old Stock Ale. nr 11507, 35,5 cl, 44,90 kr, 11,8% alkohol. North Coast Brewing Co, USA.
Så här ska ett alkoholstarkt öl smaka! Det är bara att hälla upp i en konjakskupa luta sig tillbaka och njuta. Fylligt och med ett djup som få andra öl kan uppvisa. Torkad frukt, sirap, kola i kombination med aprikoser, mandarin, pomerans och honung bidrar till att ölet kan njutas som en dryck av ädlare valör.

Annons
Annons

6 / 6

Summerwine Mokko Milk Stout. nr 11757, 33cl, 30,90 kr, 6% alkohol. Summer Wine Brewery Ltd, England.
Massor av kaffe i både doft och smak. Mjukt gräddigt med låg kolsyra och samtidigt lite syrligt. Gott och faktiskt riktigt läskande, vilket är ett ovanligt omdöme om en stout. Rostade toner av vanilj, mörk choklad och pomerans. Ett givet köp.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons