Annons

Anders Q Björkman:Hur gick det till när humor blev tråkigt?

Jason Isaacs spelar den sovjetiske krigshjälten Georgij Zjukov i satiren ”The death of Stalin”. Filmen får svensk premiär den 9 febaruari.
Jason Isaacs spelar den sovjetiske krigshjälten Georgij Zjukov i satiren ”The death of Stalin”. Filmen får svensk premiär den 9 febaruari. Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment

Det är lätt att bli kränkt av plumpa skämt. Men finns det kvar någon vits med humor om allt som vi håller heligt ska vara förbjudet område för skämtare?

Under strecket
Publicerad

Redan i inledningen av Armando Iannuccis ”The death of Stalin” förstår man att det här kommer att bli lika härligt elakt som det är roligt. Filmkomedin, som fick brittisk premiär i oktober, skildrar den frenetiska maktkamp som uppstår i Kreml när Stalin dör. Personerna i den innersta kretsen kring diktatorn framställs som halvt debila eller rena grobianer. Simon Russell Beale spelar den blodtörstige säkerhetschefen Lavrentij Berija, Michael Palin gör den patetiske partifunktionären Vjateslav Molotov – alltid redo att byta åsikt – och Jason Isaacs framställer krigshjälten Georgij Zjukov som en liten macho-sprätt med nordengelsk accent och ett uniformsbröst mer färggrant dekorerat än den julgran jag just har klätt. Den ende med huvudet på skaft är Nikita Chrustjov – gestaltad av Steve Buscemi – som efter att ha överlevt en Stalin vid liv desperat kämpar för att klara livhanken också efter hans död.

Jag skrattar gott åt denna råbarkade satir, men inte alla tycker att filmen är lika kul. I Ryssland siktar distributören på premiär den 25 januari (i Sverige 9 februari), fast än har inte det ryska kulturministeriet gett grönt ljus. Den Kreml-vänliga tidningen Vzglyad menar att filmen inte bör visas på ryska biografer alls och Pavel Pozjigailo, rådgivare till kulturministeriet, har sagt att komedin är en ”planerad provokation” som kan ”framkalla hat”. Ryska kommunistpartiet har beskrivit filmen som ”avskyvärt smuts”.

Annons
Annons
Annons