Krönika

Mikael Mölstad:Hur fult kan det vara att gå på krogen?

Mikael Mölstad

De senaste veckorna har vi matats med avslöjanden om myndigheternas krognotor. Mikael Mölstad är emot slöseriet med skattemedel men tycker det är helt okej om företag, myndigheter och departement lägger en rimlig summa på restaurangbesök. För att vi ska lyckas med visionen att bli det nya matlandet.

Publicerad
Mikael Mölstad.

Mikael Mölstad.

Annons
Mikael Mölstad.

Mikael Mölstad.

Mikael Mölstad.

Hur fult kan det vara att gå på krogen? Det kan man undra efter den senaste tidens avslöjanden kring festkostnader på statliga verk och departement. I Sverige tycks restaurangbesök med mat och vin sticka folk i ögonen mer än något annat.

Det behövs ingen stor fantasi för att ana hur vissa ser det framför sig: statliga tjänstemän som vräker i sig mat och dryck på lyxkrogar. Förmodligen har de kul också. Huvva. Och till detta har den rättrådige skattebetalaren bidragit med sina surt ihopjobbade pengar.

Självklart ska slöseri med skattemedel avslöjas och beivras. Men nog är det så att när en grävande journalist känner vittring på krognotor med mat och alkohol så kittlar det extra. Då vet de att scoopet är hemma.

Men det finns värre slöserier med statens medel. Som till exempel att anställa alldeles för mycket folk som utför arbetsuppgifter utan mål eller mening. Det är svårt att redovisa och inte speciellt rubrikvänligt.

Annons
Annons

Jag menar att svenskarnas relation till restaurangbesök och alkoholintag fortfarande präglas av en 1980-talsanda. Då var krogen en ovan lyx, en jobbförmån som gjorde alla andra avundsjuka. Och säkert är det många som fortfarande tänker: det vet man väl att man går på krogen för att bli mätt, berusad och träffa något kul sällskap. Har vi inte kommit längre år 2012?

Att gå på restaurang tillsammans måste bli ett naturligt sätt att umgås för att skapa nyttiga relationer och att utveckla samarbetet på en arbetsplats. En avslappad krogmiljö skapar goda samtal som leder till goda tankar. Det handlar inte om att trycka i sig anklever och champagne på firmans bekostnad.

Och det måste även få gälla statens departement, verk och andra myndigheter. I synnerhet som den nuvarande alliansregeringen har lovat svenska folket att genomföra visionen om Sverige som Europas nya matland. I det ingår allt från fler lokala livsmedelsproducenter till högre kvalitet på restaurangernas tallrikar.

För hela den svenska matbranschen är det viktigt att vi har en utveckling mot bättre och sundare råvaror på krogarna. Ett besök på en restaurang som arbetar med svenska livsmedelsproducenter är därför också ett bidrag till denna viktiga näring i hela Sverige. Annars blir vi aldrig Det Nya Matlandet.

Med andra ord kan jag rekommendera flera företag, verk och departement att ta sina anställda till krogen för att umgås inom rimliga gränser. I synnerhet de myndigheter som ligger utanför Stockholmsregionen.

Dessa skattepengar är väl investerade för att vi ska få en livskraftig livsmedelsproduktion i både stor och liten skala. Det ligger inget fult i det.

Och visst var det den nuvarande regeringen som beslutade om en momssänkning för att stimulera krogbranschen?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons