Annons

Hur får vi unga att tycka det är coolt att läsa?

Zlatan Ibrahimovics biografi nådde många unga läsare.
Zlatan Ibrahimovics biografi nådde många unga läsare. Foto: Pontus Lundahl / TT

Att kunna läsa och skriva någorlunda bra har tidigare varit en självklarhet i Sverige. Så är det inte längre, skriver Birgitta Wistrand, ordförande i De litterära sällskapen i Sverige, och efterlyser fler åtgärder för att förbättra ungas läsvanor.

Under strecket
Publicerad

Den senaste tiden har det uppmärksammats i media att svenska högskolestudenter inte kan skriva. För oss i universitetsvärlden är det en gammal nyhet, som påtalats upprepade gånger utan någon större effekt. Det dåliga skrivandet bottnar säkerligen bland annat i studenternas allt sämre läsförmåga. Även om Pisa-resultaten på en generell nivå visar en viss uppgång, gäller nedgången i läsförmåga både faktabaserade texter och skönlitteratur. Det är allvarligt.

Att kunna läsa och skriva någorlunda bra har varit en självklarhet i Sverige. Så inte längre. Intressant nog klarar sig yngre svenska barn bättre i proven än sina äldre svenska kamrater. Ungdomar mellan 13–18 år får sämre resultat, och visar dessutom mindre läsintresse än sina jämnåriga i andra länder. Svenska forskare förstår inte orsaken till den svenska läströttheten, utan framhåller att det verkar hända något i skiftet mellan barn och vuxenliv, som behöver utforskas mer. Det hastar.

Annons
Annons
Annons