Annons
X
Annons
X

Hur får vi kulturministern att lyssna?

Kulturministerns uttalande om The Pirate Bay visar att makthavarna har svårt att ta del av de nya grupperingar som uppstår i samhället, till exempel via internet. Därför vill vi bjuda in henne till Venedigbiennalen där TPB kommer att ställa ut. Kanske kommer hon att lyssna på oss då, skriver Peter Sunde Kolmisoppi.

Foto: SCANPIX

För några dagar sedan uttalade sig vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth angående sina känslor kring The Pirate Bay-spektaklet. Ord som redan nu blivit välciterade; ”Det här kanske inte uppskattas av vissa, men jag var en av de som gladdes över domen i Pirate Bay-målet”, sade hon.

Förutom det dåliga omdömet att som minister uttala sig i ett enskilt mål så passade Lena Adelsohn Liljeroth på att göra detta där hon tyckte det var viktigast att uttala sig kring fallet - på besök hos Föreningen svenska kompositörer av populärmusik, Skap, eller som jag vill se på det, kultureliten, där hon precis fått äta fint och dricka gott.

Hennes uttalande visar på ett symtom om bristande kommunikation mellan makthavarna och icke-etablerade kanaler. Makthavarna har färdiga grupperingar att förhålla sig till och finner det nog svårt att hinna ta del av de nya grupperingarna som uppstått, till exempel via internet.

Annons
X

Det är inte första gången detta sker. Även Beatrice Ask har tidigare uttalat sig om TPB i egenskap av minister. Detta skedde under OS då justitieministern sa att TPB gav Sverige ett dåligt rykte internationellt. Det följdes upp av tusentals personer som mejlade in sina positiva uppfattningar om TPB till henne – en mycket positiv handling som tyvärr inte ens genererade en kommentar från Beatrice Ask. Men vi försökte åtminstone få henne att lyssna.

Därför försöker vi igen: härmed vill jag officiellt bjuda in Lena Adelsohn Liljeroth till en annan kulturhändelse, Venedigbiennalen. Där, på en av världens viktigaste konstbiennaler, kommer The Pirate Bay att ställa ut sitt projekt “Embassy of Piracy”.

Det är en stor ära både för oss och för Sverige att bli inbjudna och vi är väldigt stolta. Vi skulle uppskatta om vår kulturminister kunde glädjas ihop med oss.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tyvärr har vi inte några pengar att betala för besöket (av någon anledning är det svårt för oss att få kulturstöd trots att detta inte är första gången vi ställer ut på en internationell konstmässa). Fast som jag förstått det så är det ändå inte okej att motta några dyra presenter/middagar som folkvald.

  Vi hoppas att Lena Adelsohn Liljeroth dyker upp för egen hand så vi också får möjlighet att presentera våra åsikter om kultur, trots att vi inte har samma elitstatus som andra kulturutövare hon stödjer.

  PETER SUNDE KOLMISOPPI

  The Pirate Bay

  It och integritet twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X