”Hur får familjeveckan fler i arbete?”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Annelie Karlsson (S) försöker blanda bort korten, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna, i en slutreplik om familjeveckan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Annelie Karlsson (S) svarar på vår debatt­artikel om den kostsamma familje­veckan. Karlsson svarar dock inte på kritiken, och redogör inte heller för Socialdemokraternas prioriteringar. I stället försöker Karlsson blanda bort korten genom att kritisera rutavdraget, som vi inte nämnt och som inte har med saken att göra.

Faktum kvarstår att familjeveckan kommer att bli mycket dyr. Enligt regeringens egna beräkningar kommer veckan kosta samhället 12,5 miljarder kronor varje år. Men det får lov att anses som en orimligt låg bedömning. Mer sannolikt landar kostnaden någonstans mellan 20 och 40 miljarder kronor varje år. Det betyder mindre pengar i plånboken för medborgarna, men också för staten och kommunerna. Tiotals miljarder i förlorade skatteintäkter betyder att andra reformer kommer få stå tillbaka. Det skulle kunna vara skattesänkningar som stimulerar ekonomin, men det skulle också kunna vara resurser till den offentligt finansierade välfärden, polisen eller försvaret. Att Socialdemokraterna inte tar detta på större allvar borde oroa landets skattebetalare.

Annons
Annons
Annons