Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hur effektivt är det att använda handsprit?

Text: Sophie Tisell - 5 mars 2018
Annons

Handsprit har länge ansetts vara den mest effektiva bakteriedödaren. Ofta finns flaskor tillgänglig i klassrum, på allmänna toaletter, på gymmet – och somliga tar med en miniatyrförpackning vart de än går. På de flesta flaskor står det ”Dödar 99,99% av alla bakterier” och i dagens samhälle har vi förlitat oss helt på texten. Men i influensa- och förkylningstider frågar man sig samtidigt: skyddar handsprit oss från sjukdomar som influensa?

I en artikel i GQ tog man upp frågan med Lindsey Bordone, med. dr och assisterande professor i dermatologi på Columbia University. Hennes svar? Ja, det skyddar, men inte helt.

– Influensavirus har visat sig överleva på hårda ytor i uppemot 24 timmar, förklarar Bordone, och forsätter:

– På tunnelbanan, exempelvis, är det lätt att virus sprids när man håller i en stång som en smittad person också hållit i. I sådana fall kan en alkogel förhindra att smittan sprids.

Däremot vill Bordone förtydliga att det inte finns några studier som undersökt hur effektivt handsprit är mot det nuvarande influensaviruset – man vet bara att det dödar majoriteten av virus, bakterier och svampbildningar.

– Kom ihåg att de flesta smittas av influensa och andra virus genom luftburna bakterier. Och inte av att röra vid smittade ytor, tillägger Bordone.

Så bör man använda antibakteriell tvål istället för handsprit?

Bordone säger att det inte finns några studier som kunnat dra slutsatsen att den ena skulle vara bättre än den andra – och det har även amerikanska Centers for Disease Control and Prevention bekräftat.

Först och främst bör man göra det klart för sig hur bakterier enklast når kroppen och arbeta för att motverka dessa:

– Jag rekommenderar personer att undvika att röra slemhinnor vid ögon, näsa och mun eftersom virus enkelt tar sig in i kroppen där, säger Bordone.

Annons