Annons
X
Annons
X

Hur dyrt kan det bli utan att pysa?

När bostadsrättspriserna i centrala Stockholm ser ut att närma sig nya rekordnivåer frågar sig många – är en bubbla på väg att brista? Cirka 55000 kronor per kvadratmeter är snittpriset för januari i år, enligt Mäklarstatistik.

För 20 år sedan – med snittpriset för innerstadslägenheter på närmare 20000 kvadratmetern efter en med den tidens mått mätt kraftigt prislyft – var frågeställningen densamma.

Då var det en prisbubbla. Från toppnivån kring 1990 föll bostadsrättspriserna för att 1992–1993 landa på cirka 8000 kronor per kvadratmeter. Fastighetskris, finanskris och slutligen valutakris framkallade en chockstyrränta som sänkte priserna.

Annons
X

Experterna var snabba att hitta förklaringarna och några också snabba med att dra slutsatsen att det skulle dröja till 2010 till dess priserna skulle vara tillbaka till toppnivån 1989–1990. Hur kunde de spå så fel?

Övergången från ett höginflationssamhälle till ett låginflationsdito är en förklaring. Att inflationen skulle bli så bestående låg trodde nog inte många så kallade experter. Denna scenförändring, kombinerad med flytande krona, pressade också ned folkets boräntor från tvåsiffriga procenttal till ensiffriga.

Kanske är det boränteraset och därmed hushållens avsevärt lägre boendekostnader som fått priserna att stiga sedan 1997. Till det ska plussas en tilltagande brist på lägenheter på tillväxtorter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En bostadsrätt som i valutakrisen kostade 1 miljon kronor hade med en då trolig ränta på runt 15 procent en årlig räntekostnad på 105000 kronor efter ränteavdrag.

  Nu när samma bostadsrätt skulle kunna hamna på ett sju gånger högre försäljningspris blir räntekostnaden med en rekordlåg boränta 93000 kronor.

  Experterna är eniga: bolånekostnaden kommer att bli högre. Frågan är, hur mycket högre måste räntekostnaden bli för att punktera en het bostadsmarknad?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X